Balena din Franţa: Mamiferul blocat în râul Sena va primi o doză de vitamine
Oficialii francezi care încearcă cu disperare să salveze o balenă beluga blocată în râul Sena au venit cu o nouă strategie - un cocktail de vitamine. Potrivit AFP, salvatorii speră că acesta va ajuta balena pierdută să-şi recapete apetitul şi energia necesară pentru a se întoarce pe mare, scrie BBC.
Sursa foto: Profimedia
Mamiferul, vizibil subnutrit, a fost observat pentru prima dată marţi în râu, la aproximativ 70 km nord de Paris.
După încercări eşuate de a o încuraja să înoate, animalul a rămas blocat, iar oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi pentru sănătatea sa.
Până în prezent, salvatorii i-au oferit hering îngheţat şi păstrăv, dar un oficial local din Eure, Isabelle Dorliat-Pouzet, a declarat că animalul nu pare să fi acceptat hrana.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
"Este destul de emaciată şi pare să aibă probleme în a mânca", a declarat aceasta sâmbătă.
Autorităţile speră că injecţia cu vitamine îi va stimula apetitul şi o va ajuta să parcurgă lunga călătorie de 160 de kilometri înapoi pe râu pentru a ajunge în Canalul Mânecii, de unde va putea înota înapoi în habitatul său arctic.
O altă opţiune luată în considerare este scoaterea balenei din râu în întregime, dar pentru aceasta ar fi nevoie ca mamiferul să aibă suficientă forţă pentru a supravieţui unei călătorii şi mai riscante.
Oficialii au declarat sâmbătă că au apărut mici pete pe pielea balenei, dar nu era încă clar dacă aceasta a fost o reacţie la apa dulce a râului Sena - spre deosebire de habitatul său natural de apă sărată - sau un semn al deteriorării stării de sănătate a animalului.
Observatorii ştiinţifici au declarat că balena se comporta ciudat, ieşind la suprafaţă doar pentru scurt timp şi emiţând mai puţine cântece, aşa cum se aşteaptă de la o balenă, ceea ce ridică şi mai multe semne de întrebare cu privire la starea de sănătate a acesteia.
Experţii sunt nedumeriţi de modul în care balena a reuşit să se îndepărteze atât de mult de habitatul său natural - apele reci ale Arcticii şi ale subarcticii.
Beluga se aventurează ocazional spre sud toamna, pentru a se hrăni, atunci când se formează gheaţa, dar călătorească atât de departe de locul natal foarte rar. Dar poveşti similare nu sunt de negăsit.
În luna mai, o balenă ucigaşă a fost găsită moartă după ce a înotat pe râul Sena în Normandia. Un plan de a ghida orca mascul de patru metri înapoi în mare cu ajutorul unor stimuli acustici a eşuat, iar experţii au concluzionat ulterior că aceasta era grav bolnavă.
În 2019, o balenă moartă a fost găsită în râul Tamisa, în apropiere de Gravesend.
Acest lucru s-a întâmplat la doar câteva săptămâni după ce o balenă cu cocoaşă văzută înotând în aceeaşi porţiune de apă a murit. S-a crezut că aceasta a ajuns în Tamisa din cauza unei erori de navigaţie, posibil în timpul mareelor.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO