- Home
- Externe
- TOKYO, (20.08.2013, 12:33)
- Gaidau Ion
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bălţi cu apă puternic radioactivă au fost descoperite la centrala de la Fukushima
Bălţi cu apă puternic radioactivă au fost descoperite în apropierea unor rezervoare de stocare a lichidului contaminat la centrala nucleară japoneză avariată de la Fukushima, au anunţat compania de electricitate Tokyo Electric Power şi Autoritatea pentru reglementare nucleară.
Urmărește
351 afișări
Bălţi cu apă puternic radioactivă au fost descoperite la centrala de la Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Radioactivitatea măsurată la aproximativ 50 de centimetri deasupra acestor bălţi era de aproximativ 100 milisieverţi pe oră, un nivel foarte ridicat care îi împiedică pe lucrători să se apropie prea mult de ele, a precizat aceeaşi sursă.
Un angajat al TPECO, societatea care administrează centrala devastată de tsunami din 11 martie 2011, a descoperit luni, în jurul orei locale 09.50 (03.50, ora României) că apa se scurgea printr-o valvă şi că se formaseră bălţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
Această apă provine dintr-un rezervor de stocare, iar scurgerea continua marţi dimineaţa, potrivit Tokyo Electric Power (TEPCO), care a afirmat însă că apa contaminată nu s-a scurs în Oceanul Pacific.
Un mic zid amplasat în jurul rezervoarelor de apă ar fi trebuit să oprească lichidul în caz de scurgeri. Totuşi, s-ar putea ca unele valve să fi fost lăsate deschise, ceea ce a permis apei radioactive să se scurgă, de unde şi apariţia bălţilor în afara acestui spaţiu închis.
Autoritatea pentru reglementare nucleară situează acest ultim incident la nivelul 1 al scalei internaţionale a evenimentelor nucleare (Ines, de la 0 la 7), ceea ce corespunde unei "anomalii". Aceasta nu a constatat totuşi vreo schimbare în nivelul de radioactivitate la o anume distanţă de bălţi.
"Am ordonat TEPCO să cerceteze care este rezervorul aflat la originea scurgerii pentru a o bloca", a anunţat autoritatea.
TEPCO a început să pompeze apa din bălţi luni, la ora locală 19.00 (13.00, ora României), în ritm de un metru cub pe oră.
Gestionarea apei radioactive (stocată în sute de cisterne enorme amplasate special în diferite locuri ale complexului) constituie una dintre problemele cele mai acute cu care se confruntă TEPCO. Acest lichid provine în mare parte din sistemul de răcire indispensabil pentru reactoare.
În plus, apa cu grad înalt de contaminare s-a acumulat în subsol, între reactoare şi Oceanul Pacific din vecinătate, unde o parte se deversează în ritm de 300 de tone zilnic. De asemenea, TEPCO este în curs de a pompa acest lichid radioactiv pentru a încerca să reducă scurgerile în mare, pe care compania le negase înainte de a deveni evidente.
În urmă cu două săptămâni, premierul Japoniei, Shinzo Abe, a promis că autorităţile se vor implica mai mult în gestionarea acestei ape contaminate.
Potrivit expertului francez Jérôme Joly, director general adjunct la Institutul francez al radioprotecţiei şi siguranţei nucleare (IRSN), impactul asupra mediului înconjurător al acestor scurgeri de apă contaminată rămâne marginal în raport cu radioactivitatea totală emisă în 2011 în momentul accidentului.
Începând din martie 2011, TEPCO depune eforturi să facă faţă consecinţelor accidentului survenit la centrala Fukushima Daiichi (220 de kilometri nord-est de Tokyo), în urma unui seism foarte violent şi a unui tsunami.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cheltuielile pentru încoronare regelui Charles au fost dezvăluite. Cât plătește Marea Britanie pentru monarhie
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
CANCAN.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:36
Peste 70.000 de români din diaspora au votat în primul tur al alegerilor prezidenţiale
-
astăzi, 12:34