Banca Mondială sprijină Ucraina cu 1,5 miliarde de dolari. Şi ţările subdezvoltate vor fi sprijinite

Banca Mondială pregăteşte un pachet de sprijin în valoare de 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina devastată de război şi intenţionează să ajute ţările în curs de dezvoltare care se luptă să ţină pasul cu creşterea preţurilor la alimente şi energie, a declarat marţi preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass.

Urmărește
234 afișări
Imaginea articolului Banca Mondială sprijină Ucraina cu 1,5 miliarde de dolari. Şi ţările subdezvoltate vor fi sprijinite

În declaraţiile făcute la Şcoala de Economie din Varşovia, Polonia, Malpass a declarat că Banca Mondială ajută Ucraina să furnizeze servicii esenţiale, inclusiv plata salariilor pentru angajaţii din spitale, a pensiilor şi a programelor sociale.

"Banca Mondială a fost creată în 1944 pentru a ajuta Europa să se reconstruiască după cel de-al Doilea Război Mondial. Aşa cum am făcut atunci, vom fi pregătiţi să ajutăm Ucraina la reconstrucţie atunci când va veni momentul", a declarat Malpass, potrivit Reuters.

Malpass a precizat că pachetul a fost permis prin aprobarea a unui ajutor de 1 miliard de dolari din partea Asociaţiei Internaţionale pentru Dezvoltare (IDA) de către ţările donatoare şi beneficiare, împreună cu o plată IDA de 100 de milioane de dolari către Republica Moldova.

Un purtător de cuvânt al Băncii Mondiale a declarat că, pe lângă finanţarea de 1 miliard de dolari din cea de-a 19-a rundă de reaprovizionare a IDA, principala ramură de creditare concesională a băncii, Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), va oferi 472 de milioane de dolari sub formă de garanţii de împrumut.

Planul mai trebuie încă aprobat în totalitate de consiliul de administraţie al băncii în următoarele săptămâni, a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că ajutorul ar permite Ucrainei să continue "serviciile guvernamentale esenţiale în timpul războiului".

Banca Mondială a prognozat duminică că războiul va reduce producţia economică a Ucrainei în acest an cu 45%, în condiţiile în care jumătate din întreprinderile ţării sunt închise, exporturile maritime sunt întrerupte şi o mare parte din capacitatea de producţie este distrusă.

Ajutorul se adaugă celor aproximativ 944 de milioane de dolari în cadrul unei finanţări cu plată rapidă aprobate de Banca Mondială luna trecută, care include şi contribuţii ale ţărilor donatoare. Pachetul respectiv include 350 de milioane de dolari pentru finanţare de sprijin bugetar din partea BIRD.

Malpass a declarat anterior că banca lucrează la un ajutor total de aproximativ 3 miliarde de dolari pe termen scurt pentru Ucraina.

El a spus că Banca Mondială analizează impactul global al războiului, inclusiv creşterea preţurilor la alimente şi energie, şi "pregăteşte un răspuns la criză de urgenţă care va oferi un sprijin concentrat pentru ţările în curs de dezvoltare". Creşterea bruscă a preţurilor la alimente necesită o atenţie imediată, Malpass adăugând că, pentru fiecare punct procentual de creştere a preţurilor la alimente, se aşteaptă ca 10 milioane de persoane să cadă în sărăcie extremă.

"Cei bogaţi îşi pot permite alimente de bază brusc scumpe, dar cei săraci nu. Se aşteaptă ca malnutriţia să crească, iar efectele sale vor fi cel mai greu de inversat la copii", a spus Malpass.

Oficiali economici de rang înalt din ţările membre ale Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional se vor întâlni săptămâna viitoare la Washington, unde repercusiunile invaziei Rusiei vor fi subiectul dominant de discuţie, inclusiv o aşteptată retrogradare de către FMI a perspectivelor de creştere economică.

Miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din cadrul Grupului celor 20 de economii majore sunt aşteptaţi să organizeze o reuniune potenţial controversată, pe care secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a ameninţat că o va boicota dacă oficialii ruşi vor participa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici