Băncile britanice au un volum uriaş de credite în euro, o problemă majoră în contextul Brexit

Băncile din Marea Britanie sunt cei mai mari beneficiari şi furnizori de credite în moneda euro din afara uniunii monetare, arată cifre furnizate de Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), situaţie care evidenţiază necesitatea menţinerii accesului ţării la piaţa unică după ieşirea din UE.

Urmărește
3577 afișări
Imaginea articolului Băncile britanice au un volum uriaş de credite în euro, o problemă majoră în contextul Brexit

Băncile britanice au un volum uriaş de credite în euro, o problemă majoră în contextul Brexit

Potrivit unui raport trimestrial elaborat de Banca Reglementelor Internaţionale (Bank for International Settlements, BIS), la sfârşitul lunii martie băncile britanice aveau tranzacţii transfrontaliere de creditare în valoare de 4.500 de miliarde de dolari, situându-se înaintea Japoniei şi Statelor Unite. Cu cifra de 3.800 de miliarde de dolari, Marea Britanie este al doilea beneficiar de credite transfrontaliere după Statele Unite.

Băncile din Marea Britanie au acordat 54% din creditele în moneda euro oferite în afara zonei euro şi beneficiază de 60% din creditele în euro din afara uniunii monetare.

"Marea Britanie este un centru important pentru redistribuirea fondurilor în moneda euro", relevă raportul BIS, conform Reuters.

În plus, districtul financiar din Londra (City of London) este unul din marile centre de tranzacţionare a monedei euro.

În contextul deciziei privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, băncile britanice au început să elaboreze planuri de urgenţă care să permită menţinerea tranzacţiilor cu clienţii comunitari.

Districtul financiar al Londrei reprezintă o "valoare uriaşă" pentru întreaga Europă şi nu ar trebui să fie afectat de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a afirmat recent ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, liderul grupului politic care a militat pentru Brexit. În cursul unei conferinţe de presă organizate alături de ministrul italian de Externe Paolo Gentiloni, Boris Johnson a fost întrebat dacă susţine apelurile băncilor pentru ajungerea la un acord tranzitoriu în scopul protejării districtului financiar al Londrei (City of London).

"Cred că avem toate motivele să fim optimişti în legătură cu negocierile de ieşire din Uniunea Europeană. Sectorul londonez al serviciilor financiare reprezintă o valoare uriaşă pentru întreaga Uniune Europeană. Constituie un avantaj atât pentru economia italiană, cât şi pentru cea britanică. Nu cred că cineva vrea să genereze detrimente pentru industria serviciilor financiare britanice", a afirmat Boris Johnson. "Avem datoria de a obţine ieşirea Marii Britanii din UE în cel mai bun mod posibil (...); noi vrem să abandonăm tratatele europene, nu Europa. Vrem să negociem o nouă relaţie a Marii Britanii cu Uniunea Europeană şi suntem convinşi să se pot obţine avantaje şi pentru Uniunea Europeană", a explicat Boris Johnson, potrivit cotidianului La Repubblica.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici