- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bangladesh: Circa 600.000 de persoane evacuate din calea ciclonului Sidr
Un ciclon se deplasează rapid spre sud-vestul Bangladeshului, de-a lungul ţărmului, avariind numeroase locuinţe şi dezrădăcinând copaci, în timp ce zeci de mii de localnici au fost evacuaţi şi trimişi în adăposturi, relatează Reuters.
Circa 600.000 de persoane evacuate din calea ciclonului care ameninţă Bangladeshul
Centrul pentru avertizarea asupra Riscurilor de Furtuni Tropicale cu sediul în Londra a declarat că Ciclonul Sidr este o furtună de categoria 4, cu rafale de vânt cu viteze de până la 250 de kilometri pe oră. Ciclonul se îndreaptă spre nord, semn că s-ar putea abate asupra regiunii intens populate, situate de-a lungul coastei sudice, apoi spre capitala Dhaka.
Ciclonii pot provoca pagube imense în regiunea Bangladeshului, un ţinut mai jos, cu o populaţie de peste 140 de milioane de locuitori, afectat adesea de furtuni, relatează meteorologii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Furtuna a început să fie resimţită la ora locală 17.00 (13.00 ora României) în Dublarchar, în insulele învecinate, iar la Hiron Point, în apropiere de Sundarbans la ora locală 19.00 (15.00 ora României), au declarat autorităţile. Pădurile de mangrove din Sundarbans găzduiesc specia de tigri bengalezi aflată pe cale de dispariţie, iar parcul este declarat Rezervaţie Naturală.
Ambele zone au fost afectate de vânturi cu viteze de până la 150 de km pe oră, potrivit experţilor.
Curentul electric şi legăturile telefonice au fost întrerupte pe zone foarte întinse, iar unele reţele de telefonie mobilă funcţionează sporadic.
Oficialii flotei navale au declarat că este posibil ca majoritatea pescarilor din Dublarchar (aproape 15.000) să se fi adăpostit în bărci în pădurile de mangrove din Sundarban.
Râurile care se varsă în Golful Bengal din regiunea sudică a ţărmului s-au umflat, iar nivelul apelor este în continuare în creştere, a declarat un oficial.
Unele zone au fost inundate, nivelul apelor fiind de circa 2,3 metri, iar multe case construite din trestie au fost luate de ape, au declarat autorităţile.
Departamentul de meteorologie din Bangladesh a declarat că centrul furtunii se află în prezent la 150 de km de coasta Mongla şi se aşteaptă ca aceasta să ajungă în zonă joi pe la miezul nopţii (20.00, ora României).
Autorităţile din Cox Bazar, o destinţie turistică foarte populară, au anunţat că au evacuat aproape 200.000 de persoane pe care le-au adăpostit în circa 600 de adăposturi private şi de stat şi au cerut altora să îşi găsească adăpost.
Alte circa 400.000 de persoane au fost evacuate din alte zone de coastă, au precizat autorităţile.
Furtunile se abat asupra acestei regiuni sărăcăcioase din sudul Asiei în fiecare an. În 1970 un ciclon puternic a ucis aproape 500.000 de persoane, iar în 1991 o furtună uriaşă a ucis 143.000 de persoane.
Pe coasta sudică locuiesc circa 10 milioane de locuitori din Bangladesh, care sunt de regulă afectaţi de furtuni, iar statul nu are adăposturi decât pentru jumătate de milion.
Porturile Chittagong şi Mongla şi-au suspendat miercuri activitatea şi au mutat navele în zone mai sigure, au declarat autorităţile. Aeroportul din Chittagong şi-a suspendat zborurile şi a mutat aparatele în zone mai sigure.
Toate şcolile şi colegiile din Cittagong şi din alte oraşe aflate în calea furtunii au fost închise, iar ambarcaţiunile de pescuit au fost rechemate în port.
Autorităţile de meteorologie au ridicat gradul de alertă la 10, nivelul maxim, pentru oraşele Mongla, al doilea port maritim din Bangladesh şi alte oraşe.
Autorităţile se aşteaptă ca furtuna să ajungă în West Bengal, în India, pe la miezul nopţii, cu rafale de vânt de până la 200 de km pe oră, a declarat B.P. Yadav, expert meteorolog. "Am sugerat evacuarea persoanelor din această zonă", a precizat el.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.