Barack Obama: 9.800 de militari străini rămân în Afganistan în 2016 şi 5.500 în 2017. Planul de retragere, revizuit

Statele Unite şi aliaţii au decis menţinerea a 9.800 de militari străini în Afganistan în cursul anului 2016 şi a 5.500 în 2017, anunţă preşedintele american, Barack Obama.

Urmărește
1933 afișări
Imaginea articolului Barack Obama: 9.800 de militari străini rămân în Afganistan în 2016 şi 5.500 în 2017. Planul de retragere, revizuit

Barack Obama: 9.800 de militari străini rămân în Afganistan în 2016 şi 5.500 în 2017. Planul de retragere, revizuit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În decembrie 2014, la peste 13 ani de când Statele Unite au fost atacate de reţeaua teroristă Al-Qaida, misiunea combatantă în Afganistan s-a încheiat. Nu vom permite persistenţa terorismului în Afganistan", a declarat Obama.

"Am decis menţinerea numărului actual de militari, 9.800, în cea mai mare parte a anului viitor. Misiunea lor nu se va schimba. În al doilea rând, am decis menţinerea a 5.500 de militari la Kabul şi  Kandahar după sfârşitul anului 2016", a precizat preşedintele Statelor Unite.

"În unele zone ale ţării, situaţia rămâne fragilă şi există riscul deteriorării. Promitem poporului afgan, care a suferit atât de mult, un Afganistan stabil şi unit. Militarilor noştri le promitem că îi vom aduce înapoi şi îi avertizăm că Afganistanul rămâne un loc periculos. Douăzeci şi cinci de americani au murit în Afganistan anul acesta", a adăugat Obama.

În cursul zilei de azi, Associated Press anunţase că preşedintele Barack Obama va păstra 5.500 de militari în Afganistan atunci când va părăsi postul în anul 2017, potrivit oficialilor administraţiei, renunţând la promisiunea sa de a pune capăt războiului şi în schimb lăsând conflictul pe mâinile succesorului său.

Obama plănuia iniţial să retragă toate trupele cu excepţia unei prezenţe militare cu baza la ambasada din Kabul până la finalul anului viitor. Liderii militari au susţinut însă, timp de luni de zile, că trupele afgane au nevoie de asistenţă suplimentară şi sprijin american pentru a-i învinge pe talibani.

Trupele care vor rămâne în Afganistan după anul viitor se vor concentra în continuare pe misiuni antiteroriste şi pe antrenarea forţelor afgane de securitate, au spus oficialii. Trupele vor avea baze în Kabul, Bagram, Jalalabad şi Kandahar.

Condiţiile de pe teren s-au schimbat de când Obama a anunţat în 2014 planul de reducere a forţelor americane, în prezent de 9.800 de militari, la un contingent de aproximativ 1.000 de oameni, cu baza la ambasada din Kabul, după 2016, a spus săptămâna trecută comandantul forţelor aliate în Afganistan, generalul John Campbell, în Congres.

Casa Albă a fost de asemenea încurajată de faptul că are un partener afgan mai de încredere, preşedintele Ashraf Ghani, care i-a succedat lui Hamid Karzai anul trecut.

"Povestea că părăsim Afganistanul reprezintă autoînfrângere", a spus miercuri secretarul american al Apărării, Ash Carter. "Nu ne putem permite să facem astfel încât să nu putem profita de succesul pe care l-am avut până în prezent", a adăugat acesta.

Decizia lui Obama de a păstra trupele în Afganistan a fost întărită atunci când luptătorii talibani au preluat controlul, la sfârşitul lunii trecute, asupra oraşului-cheie Kunduz, fapt care a determinat o luptă prelungită cu forţele afgane pe teren, susţinute de raiduri aeriene americane.

În afară de problemele de securitate care au survenit recent în Afganistan, comandanţii americani şi-au exprimat de asemenea îngrijorarea privind deplasarea luptătorilor grupării Stat Islamic în ţară pentru a recruta talibani.

Decizia preşedintelui de a păstra armata americană în Afganistan după ce mandatul său va lua sfârşit împinge conflictul în cursa prezidenţială din 2016, potrivit AP. Următorul preşedinte va fi cel de-al treilea comandant suprem care va supraveghea războiul şi care va încerca să îi pună capăt.

Oficialii au spus că discuţiile privind păstrarea pentru mai mult timp a trupelor în Afganistan au început în timpul vizitei preşedintelui afgan Ashraf Ghani la Washington, în luna martie. Comandantul forţelor aliate în Afganistan, generalul John Campbell, a cerut recent lui Obama să păstreze mai multe trupe în ţară pentru a susţine armata afgană şi pentru a diminua şansele de a pierde mai mult teren.

Oficialii au spus că NATO şi-a exprimat susţinerea pentru extinderea prezenţei trupelor în Afganistan, însă nu a conturat angajamente specifice din partea altor naţiuni.

Obama a candidat la Casa Albă promiţând că va pune capăt implicării americane în războiul din Irak şi în cel din Afganistan, însă acum îşi va încheia mandatul cu trupe prezente în ambele ţări.

Preşedintele a retras toate trupele americane din Irak la finalul anului 2011, moment pe care l-a anunţat ca promisiune respectată faţă de o naţiune sătulă de război. Însă amploarea acţiunilor întreprinse de gruparea Stat Islamic a atras după sine retrimiterea militarilor americani în Irak anul trecut, pentru a antrena şi a sprijini forţele de securitate locale şi pentru a lansa raiduri aeriene.

Primăvara trecută, Obama a anunţat sfârşitul războiului afgan, spunând că a venit vremea ca Statele Unite "să întoarcă pagina" în faţa unor conflicte sângeroase, care durează de mai mult de un deceniu. Remarcile sale au prevăzut însă, de asemenea, dificultăţile cărora va trebui să le facă faţă pentru îndeplinirea acestei promisiuni.

"Americanii au învăţat că este mai greu să închei războaie decât să le începi", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici