Prima pagină » Știri externe » Barack Obama a cerut ca programul democrat să conţină referiri la Ierusalim, „capitala Israelului”

Barack Obama a cerut ca programul democrat să conţină referiri la Ierusalim, „capitala Israelului”

Barack Obama le-a cerut democraţilor să facă referire la Ierusalim, "capitala Israelului", şi la "Dumnezeu" în programul lor de guvernare, a cărui versiune amendată a fost adoptată miercuri seara, în timpul unei şedinţe furtunoase la convenţia partidului.
Barack Obama a cerut ca programul democrat să conţină referiri la Ierusalim,

Preşedintele american, conştient de caracterul politic sensibil al problemei Israelului şi care este foarte criticat de către republicani în acest sens, a intervenit personal pentru ca aceste referiri să figureze în programul de guvernare al democraţilor, a anunţat un membru al echipei sale de campanie.

Programul de guvernare a fost adoptat cu o zi înainte, dar fără să menţioneze statutul Ierusalimului sau să conţină vreo referire la „Dumnezeu”.

Acest oficial, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, s-a mirat că democraţii au retras referirea la „Dumnezeu” care figura în programul lor de guvernare din 2008.

Problema a provocat proteste miercuri seara la convenţie, numeroşi delegaţi ridicându-se împotriva adoptării acestui program astfel amendat.

„Preşedintele Obama recunoaşte că Ierusalim este capitala Israelului şi programul nostru de guvernare trebuie de asemenea să o facă”, a declarat la şedinţă guvernatorul statului Ohio, Ted Strickland, care prezidează comisia însărcinată cu redactarea programului, prezentând delegaţilor un amendament cu cele două referinţe ale programului.

De asemenea, el a amintit că „religia şi credinţa în Dumnezeu (au fost) centrale în istoria ţării noastre”.

Ulterior, preşedintele şedinţei, Antonio Villaraigosa (primar în Los Angeles), a supus amendamentul votului delegaţilor, care trebuia să-l aprobe cu două treimi prin aclamaţie, pronunţându-se cu „da” sau „nu”.

Deşi la sfârşitul unui prim vot ambele tabere păreau la egalitate, Villaraigosa, vizibil surprins şi ezitant, a bâlbâit atunci: „Eu, eu, eu cred că vom relua votul” şi a recurs imediat la un al doilea tur care s-a soldat cu aproape acelaşi rezultat.

Totuşi, de această dată a apreciat că răspunsurile de „da” au predominat şi a considerat că programul a fost din acel moment adoptat, provocând strigăte de protest din partea unora dintre delegaţi.

„Nu ştiu de ce oamenii au strigat «nu»”, a declarat pentru AFP un delegat din New York, Ruben Diaz. „Poporul din Israel trebuie să ştie că America îl protejează”, a spus el.

Absenţa referinţelor la Dumnezeu şi la Ierusalim a fost criticată inclusiv în rândurile democraţilor.

Republicanii au speculat de asemenea ocazia, adversarul lui Barack Obama de la alegerile prezidenţiale din noiembrie, Mitt Romney, denunţând într-un comunicat atitudinea democraţilor, care, potrivit lui, au „aderat la refuzul ruşinos al preşedintelui Obama de a recunoaşte că Ierusalimul este capitala Israelului”.

Chiar şi în Israel, preşedintele Parlamentului, Reuven Rivlin, a apreciat miercuri că aceasta reflectă „o lipsă totală de înţelegere a Orientului Mijlociu”.

În 2008, programul democrat difuzat în timpul convenţiei naţionale din Denver (Colorado, vest) afirma că „Ierusalim este şi va rămâne capitala Israelului”.

Totuşi, un purtător de cuvânt a preşedinţiei americane, Josh Earnest, a reafirmat recent poziţia oficială ale Statelor Unite. „Poziţia acestei administraţii este că va trebui decisă capitala în negocierile asupra statutului final (al Ierusalimului) între cele două părţi”, a spus el.