Barack Obama dă asigurări Israelului că Iranul nu va putea fabrica arme nucleare

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a dat asigurări marţi seară, într-o conversaţie cu premierul Israelului Benjamin Netanyahu, că Iranul nu va putea fabrica arme atomice, în timp ce liderul israelian a reiterat preocupările privind acordul pe tema programului nuclear iranian.

Urmărește
186 afișări
Imaginea articolului Barack Obama dă asigurări Israelului că Iranul nu va putea fabrica arme nucleare

Barack Obama dă asigurări Israelului că Iranul nu va putea fabrica arme nucleare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Datorită acestui acord, Iranul nu va putea construi arme nucleare. Dacă Iranul va încălca acordul, toate sancţiunile vor fi restabilite, iar consecinţele vor fi grave", i-a transmis Obama lui Netanyahu.

"Acordul internaţional nu va diminua preocupările Statelor Unite privind susţinerea acordată de Iran terorismului şi privind ameninţările la adresa Israelului", a subliniat Obama.

La rândul său, Netanyahu i-a reiterat liderului american preocupările privind programul nuclear iranian, avertizând că acordul periclitează pacea regională şi globală, considerându-l o "eroare istorică şocantă".

"Premierul Netanyahu a subliniat că acordul generează două riscuri majore: va permite Iranului să se doteze cu arme nucleare în următorii 10-15 ani sau chiar anterior. În al doilea rând, vor fi pompate miliarde de dolari în sistemul iranian de teroare şi război, periclitând Israelul şi întreaga lume", a spus Netanyahu, potrivit ziarului Haaretz.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, marţi, la un acord privind programul nuclear iranian. Acordul include un compromis între Washington şi Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecţii oricând doresc. În cazul în care Iranul respinge o cerere de inspecţie, o comisie de arbitraj formată din reprezentanţi iranieni şi ai marilor puteri va decide dacă vizita trebuie permisă sau nu. Analiştii afirmă că lipsa dreptului automat de a efectua inspecţii ar putea fi criticată de opozanţii acordului şi ar putea oferi Teheranului timp să muşamalizeze eventualele nereguli până la efectuarea vizitei. O concesie făcută de Iran este menţinerea sancţiunilor privind rachetele pentru încă opt ani şi a embargoului privind armele pentru cinci ani. În cazul în care Iranul încalcă acordul, este prevăzută o clauză care permite restabilirea sancţiunilor în termen de 65 de zile. Potrivit unor surse, Iranul nu va avea dreptul de a utiliza materiale nucleare militare timp de zece ani.

Cele două Camere parlamentare ale Congresului Statelor Unite, dominate de republicani, ar putea bloca acordul marilor puteri cu Teheranul pe tema controversatului program nuclear iranian, oficiali din Senat semnalând deja amânarea dezbaterilor privind atenuarea sancţiunilor. Senatorul Robert Corker, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Senatul SUA, a declarat marţi după-amiază că dezbaterile privind atenuarea sancţiunilor impuse Iranului va avea loc abia în toamnă. "În Senat nu va exista niciun vot pe tema Iranului până în septembrie", a explicat Corker.

Administraţia preşedintelui democrat Barack Obama a salutat acordul marilor puteri cu Iranul, anunţând că sancţiunile vor fi anulate gradual. "Acest acord demonstrează că diplomaţia americană poate realiza schimbări reale, semnificative, schimbări care vor face Statele Unite şi lumea mai sigure", a declarat Obama. Naţiunile Unite au cerut anularea imediată a sancţiunilor impuse Teheranului.

Israelul, un aliat strategic al Statelor Unite, a condamnat vehement acordul cu Iranul, avertizând că este periclitată pacea globală şi semnalând că va face toate eforturile diplomatice pentru a bloca aplicarea documentului. "Mă voi referi mai târziu la detaliile acordului, acum pot spune atât: acesta este rezultatul când se vrea un acord cu orice preţ. Din informările iniţiale, pot trage concluzia că acordul este o eroare istorică", a reacţionat premierul Benjamin Netanyahu.

Secretarul de Stat american, John Kerry, a dat asigurări că Israelul este în siguranţă şi că Iranul nu va putea fabrica arme atomice.

Jeb Bush, înscris în cursa pentru desemnarea candidatului Partidului Republican la preşedinţia Statelor Unite, a condamnat acordul dintre marile puteri şi Teheran pe tema programului nuclear iranian, considerând că este "periculos" şi că are o perspectivă pe termen scurt. "Acordul cu Iranul este periculos, are deficienţe profunde", a declarat Jeb Bush. "Perspectivele vizate de acest acord sunt pe termen scurt", a atras atenţia politicianul republican. "Poporul iranian, Orientul Mijlociu, Israelul, America şi întreaga lume merită mai mult decât un acord care consolidează controlul asupra puterii exercitat de clericii revoluţionari violenţi care conduc la Teheran cu un pumn de fier", a declarat fostul guvernator al statului Florida.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici