Barack Obama declară stare de catastrofă în Samoa Americană - VIDEO

Preşedintele american, Barack Obama, a declarat marţi stare de catastrofă în Samoa Americană în urma unui seism care a afectat arhipelagul, urmat de un tsunami.

Urmărește
99 afișări
Imaginea articolului Barack Obama declară stare de catastrofă în Samoa Americană - VIDEO

Preşedintele SUA Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preşedintele a declarat în această seară că teritoriul american al insulelor Samoa este în stare de catastrofă şi a ordonat un ajutor federal" pentru această zonă afectată de un cutremur de pământ, un tsunami şi inundaţii, a declarat Casa Albă într-un comunicat.

Cel puţin 36 de persoane au fost ucise marţi în Insulele Samoa, arhipelag vulcanic al Polineziei, în urma unui cutremur care a provocat un tsunami, distrugând numeroase sate şi lăsând fără locuinţe câteva mii de persoane, potrivit oficialilor şi martorilor.

Bilanţul ar putea creşte semnificativ pe măsură ce echipele de intervenţie încearcă să acţioneze.

Cutremurul, cu o magnitudine de 8 potrivit institutului american de geofizică (USGS), s-a produs marţi la ora locală 06.48 (20.48 ora României), iar epicentrul său a fost localizat la circa 200 de kilometri sud-vest de Apia, potrivit unui raport preliminar al USGS.

Acesta a afectat arhipelagul Samoa, format din statul independent Samoa, cu 217.000 de locuitori şi insulele Samoa americane, administrate de Washington şi care numără 65.000 de locuitori.

Estimări privind propagarea valurilor seismice

Potrivit Crucii Roşii locale, cel puţin 14 persoane au murit în insulele Samoa americane şi tot atâtea în statul Samoa.

"Bilanţul va creşte probabil întrucât alte victime nu au putut fi înregistrate din cauza problemelor de comunicaţie", a declarat Talutala Mauala, secretar general al Crucii Roşii.

În timp ce apele au pătruns pe o distanţă de 800 de metri în interiorul uscatului, presa a menţionat 40 de morţi într-un singur sat, la est de Upolu, principala insulă din Samoa, dar informaţia nu a putut fi confirmată.

"Aproape că am ajuns pe coasta de sud. Există de asemenea răniţi. Nu vom avea bilanţul complet înainte de a ajunge la faţa locului", a adăugat Mauala.

"Există informaţii despre pagube majore (...) şi multe persoane dispărute", a declarat la rândul său David Dolphin, înaltul Comisar neo-zeelandez la Apia, capitala statului Samoa.

Sudul teritoriului, afectat de valuri cu o înălţime de până la opt metri

Majoritatea pagubelor par să se concentreze în sudul teritoriului, afectat de valuri cu o înălţime între şase şi opt metri, potrivit mai multor surse.

Arhipelagul insulelor Samoa americane a fost de asemenea "devastat", a precizat delegatul Samoa în Congresul american.

"A fost un cutremur care a provocat maree cu o înălţime de 4,5 metri. Unele zone sunt chiar sub nivelul mării, astfel că vă puteţi imagina dezastrul", a precizat Eni Faleomavaega prin telefon.

"Cutremurul a provocat pagube materiale importante, există maşini care plutesc peste tot", a adăugat acesta confirmând că mii de persoane şi-au pierdut locuinţele şi menţionând 20 de morţi.

Doi sud-coreeni figurează printre persoanele decedate şi un altul a fost dat dispărut.

FEMA a trimis două echipe de ajutor

Agenţia federală americană pentru gestionarea situaţiilor de criză (FEMA) a trimis două echipe de ajutor în arhipelagul american.

În strânsă colaborare cu paza de coastă americană, FEMA va trimite două echipe în regiune pentru a acorda ajutor, a explicat administratorul agenţiei federeale, Craig Fugate, într-un comunicat.

Prioritatea este de a degaja rutele de coastă, afectate de cutremur şi de tsunami, pentru a ajunge la zonele sinistrate, a precizat o purtătoare de cuvânt a premierului statului Samoa, Tuilaepa Sailele Malielegaoi.

O reuniune a Consiliului naţional pentru catastrofe naturale va avea loc în cursul zilei, a adăugat aceasta.

Australia şi Noua Zeelandă se pregăteau miercuri pentru a veni în sprijinul arhipelagului. Canberra a precizat că până în prezent nu a primit nici o cerere oficială de ajutor din partea Guvernului din Samoa.

În urma cutremurului, o alertă de tsunami a fost lansată miercuri dimineaţa pe toată coasta japoneză a Oceanului Pacific, a anunţat Agenţia japoneză de meteorologie, avertizând că nivelul mării riscă să crească cu 50 de centimetri.

Alerta de tsunami emisă de Centrul de Avertizare din Pacific (PTWC) a fost anulată, la câteva ore după seism, informează CNN.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici