Barack Obama denunţă "ameninţarea" nord-coreeană, după bombardarea insulei Yeonpyeong

Preşedintele american, Barack Obama, a denunţat marţi seara "ameninţarea" reprezentată de Coreea de Nord, după ce această ţară a bombardat o insulă sud-coreeană, şi a cerut Chinei să facă presiuni asupra aliatului său.

Urmărește
51 afișări
Imaginea articolului Barack Obama denunţă "ameninţarea" nord-coreeană, după bombardarea insulei Yeonpyeong

Barack Obama denunţă "ameninţarea" nord-coreeană, după bombardarea insulei Yeonpyeong (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vrem să ne asigurăm că toate părţile din regiune recunosc faptul că aceasta reprezintă o ameninţare serioasă şi continuă, de care trebuie să ne ocupăm", a declarat Obama, într-o intervenţie televizată, la mai puţin de 24 de ore după ce au fost lansate zeci de obuze nord-coreene asupra Insulei Yeonpyeong.

Preşedintele american, care a reafirmat susţinerea "de nezdruncinat" a Statelor Unite faţă de Coreea de Sud, şi omologul său sud-coreean, Lee Myung-Bak, au căzut de acord, într-o convorbire telefonică, să organizeze manevre militare comune în "zilele următoare", a anunţat Casa Albă. Potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap, aceste manevere vor începe duminică.

De asemenea, ministrul sud-coreean al Apărării, Kim Tae-Young, a anunţat amplasarea de noi baterii de artilerie pe această insulă.

Bombardamentul, care a omorât doi militari sud-coreeni, a antrenat tiruri de ripostă din partea Seulului, acesta reprezentând unul dintre cele mai grave incidente petrecute în peninsulă de la Războiul din Coreea (1950-1953) şi până în prezent.

Comunitatea internaţională a condamnat în mod unanim atacul, care are loc după dezvăluiri privind existenţa unui program nord-coreean de îmbogăţire a uraniului, cu excepţia notabilă a Chinei, care s-a mulţumit să îşi exprime "preocuparea".

Presa chineză a scris miercuri despre bombardament, evitând, cu grijă, să critice Phenianul, în timp ce presa sud-coreeană acuza Coreea de Nord de "crimă de război" şi făcea apel la o ripostă.

Obama, care dispune de 28.500 de soldaţi în Coreea de Sud, a refuzat să facă speculaţii asupra unor eventuale represalii militare americane. Însă, el a cerut Chinei să "semnaleze în mod clar Coreei de Nord existenţa regulilor internaţionale pe care aceasta trebuie să le respecte".

Premierul japonez, Naoto Kan, a cerut Beijingului să se alăture eforturilor vizând Coreea de Nord.

China este considerată drept singura putere care are o influenţă asupra regimului de la Phenian.

Insula Yeonpyeong, cu aproximativ 1.500 de locuitori, se află în Marea Galbenă, într-o zonă pe care cele două Corei şi-o dispută.

Statul Major sud-coreean a confirmat că obuzele au atins insula, unde este staţionat un detaşament al armatei, care a procedat la 80 de tiruri de ripostă. Armata a fost plasată în stare de alertă maximă.

Afirmând că forţele sud-coreene au tras primele, comandamentul suprem nord-coreean a promis că va lansa "atacuri fără milă, fără ezitare, dacă inamicul sud-coreean va îndrăzni să invadeze apele teritoriale (nord-coreene) fie şi cu 0,001 milimetri".

La rândul său, Seulul a promis "represalii" în cazul unor noi provocări nord-coreene şi a suspendat un ajutor agricol şi alimentar promis Coreei de Nord.

Tirurile nord-coreene au avut loc în contextul în care Phenianul a protestat, în mai multe rânduri, faţă de exerciţiile militare sud-coreene în zonă.

Insula Yeonpyeong se află la sud de linia frontalieră decretată de ONU, după Războiul din Coreea, dar ea se situează la nord de linia de demarcaţie revendicată de Phenian. În această zonă s-au produs grave incidente navale, în 1999, 2002 şi noiembrie 2009.

În opinia lui Kim Yong-Hyun, un cercetăror în cadrul Universităţii Dongguk, acest bombardament "vizează o amplificare a tensiunilor între cele două Corei" şi unificarea populaţiei în jurul regimului de la Phenian, în momentul începerii procesului de succesiune la putere în favoarea lui Kim Jong-Un, cel mai tânăr dintre fiii liderului nord-coreean, Kim Jong-Il.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici