Barack Obama îi promite lui Hamid Karzai o cooperare mai exigentă - VIDEO
Barack Obama l-a felicitat luni pe Hamid Karzai pentru realegerea sa în funcţia de preşedinte al Afganistanului, dar l-a avertizat că aşteaptă acţiuni împotriva corupţiei şi haosului tot mai mare în această ţară, în care SUA ar putea trimite câteva mii de militari suplimentari, comentează AFP.
Barack Obama îi promite lui Hamid Karzai o cooperare mai exigentă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În pofida acestei veşti din Afganistan, Casa Albă nu a anunţat dacă decizia lui Obama asupra suplimentării trupelor va fi mai rapidă.
Preşedintele american a avut o convorbire telefonică, luni, cu Hamid Karzai. El a spus că l-a felicitat şi i-a transmis intenţia sa de a continua să coopereze cu viitorul Guvern afgan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Ponta, despre posibila sa candidatură: Nu candidez contra cuiva, o să iau decizia şi o să anunţ
-
Trump: Putin a vrut denuclearizarea
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
Dar preşedintele american i-a semnalat în termeni mai puţini diplomatici, unui lider a cărui legitimitate a fost sever afectată de fraude electorale, că este necesar ca lucrurile să se schimbe.
Washingtonul, care a îndepărtat de la putere, la sfârşitul lui 2001, regimul talibanilor, este principalul susţinător al lui Hamid Karzai, în pofida faptului că administraţia Obama nu şi-a reţinut criticile faţă de acesta în ultimul an, şi a furnizat două treimi dintre cei 100.000 de militari străini care susţin Guvernul de Kabul.
"Acest moment trebuie să fie unul în care începem să scriem un nou capitol, fondat pe o mai bună capacitate de guvernare, eforturi mai serioase pentru eradicarea corupţiei, eforturi comune pentru antrenarea forţelor de securitate afgane", a declarat Obama, într-o apariţie în faţa presei alături de de premierul suedez, Fredrik Reinfeldt.
"Mi-a dat asigurări că înţelege importanţa acestui moment. Dar, aşa cum i-am spus, dovada nu sunt cuvintele, ci faptele", a continuat preşedintele american.
Finalul acestui proces electoral confuz, care a durat peste două luni, a ridicat un obstacol major în faţa unei decizii foarte aşteptate din partea lui Obama cu privire la suplimentarea trupelor.
Nimic, însă, din declaraţiile lui Obama sau ale purtătorului său de cuvânt, Robert Gibbs, nu sugerează faptul că preşedintele ar plănui în prezent să se pronunţe zilele următoare, ci mai degrabă că va aştepta finalul turneului său în Asia, până la 19 noiembrie.
Gibbs a reiterat că Obama va tranşa "în săptămânile următoare" sau, cu o inflexiune uşoară în discurs, "în cele câteva săptămâni care vor urma".
Obama urmează să se pronunţe dacă aprobă cererea comandantului său de pe front, generalul Stanley McCrystal, care ar solicita peste 40.000 de militari suplimentari, faţă de cei peste 68.000 deja prezenţi în Afganistan.
Preşedintele american s-a confruntat cu o opoziţie tot mai puternică faţă de acest război, pe care el îl consideră necesar, dar care a costat deja viaţa a peste 800 de militari americani, şi care, departe de a oferi o perspectivă de ieşire după opt ani de lupte, pare că se intensifică.
Gibbs a indicat că victoria lui Karzai ar clarifica situaţia, dar nu ar accelera neapărat decizia, deoarece aceasta nu este singura problemă de rezolvat. El a anunţat că Obama va trebui să declanşeze consultări în zilele următoare.
Dacă ar suplimenta efectivele, ar fi necesar ca Obama să îi convingă pe americanii îngrijoraţi de faptul că decizia sa este fundamentată, într-o ţară al cărei preşedinte este suspectat de fraude.
Administraţia a făcut eforturi să apere legitimitatea lui Karzai, arătând că acesta a acceptat un al doilea tur al alegerilor prezidenţiale şi că nu are nicio contribuţie la retragerea adversarului său, Abdullah Abdullah.
Karzai "a fost declarat învingătorul alegerilor afgane (...). Deci, în mod normal el este liderul legitim al ţării", a spus Gibbs.
Însă administraţia a făcut o distincţie netă între legitimitate şi credibilitate, de care Karzai trebuie să facă, în prezent, dovadă.
"Abia acum încep cu adevărat conversaţiile nepoliticoase despre necesitatea stabilirii credibilităţii, ameliorarea funcţionării Guvernului şi combaterea corupţiei", a spus Gibbs.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 20:04
Ponta, despre posibila sa candidatură: Nu candidez contra cuiva, o să iau decizia şi o să anunţ
-
astăzi, 20:02