Barack Obama, în Louisiana: BP are obligaţii morale şi legale aici în Golful Mexic

Preşedintele american, Barack Obama, a efectuat vineri o nouă vizită în Louisiana pentru a constata pagubele produse de mareea neagră şi a-i reaminti obligaţiile pe care le are grupului BP, care a reuşit în cele din urmă că amplaseze un dispozitiv pentru recuperarea petrolului.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului Barack Obama, în Louisiana: BP are obligaţii morale şi legale aici în Golful Mexic

Barack Obama, în Louisiana: BP are obligaţii morale şi legale aici în Golful Mexic (Imagine: Mediafax Foto/AP)

Aceasta este cea de-a treia vizită a lui Obama în zonă de la începutul poluării în Golful Mexic.

Cu această ocazie, preşedintele american şi-a arătat nemulţumirea sa faţă de grupul britanic.

"Există informaţii potrivit cărora BP va plăti 10,5 miliarde, spun bine miliarde (de dolari) dividende", a adăugat Obama, amintind companiei că are "obligaţii morale şi legale aici în Golful Mexic".

Obama le va primi joi la Casa Albă pe familiile celor 11 persoane care au murit în accidentul produs pe platforma de exploatare a BP, a cărei scufundare, la 22 aprilie, a provocat mareea neagră.

După ce a eşuat de mai multe ori în tentativele de stopare a scurgerii de petrol, grupul britanic a reuşit joi seara să amplaseze cu succes un dispozitiv deasupra puţului.

BP afişa vineri un optimism moderat, subliniind că această piesă a fost amplasată la o adâncime care face orice operaţiune incertă (1.500 de metri). Directorul grupului, Doug Suttles, a declarat că se va vedea "în cursul zilei" dacă metoda funcţionează.

Grupul a afirmat că dispozitivul va trebui fără îndoială să permită reducerea scurgerii la mai puţin de 160.000 de litri pe zi, faţă de două-trei milioane potrivit estimărilor actuale.

BP intenţionează ca ulterior să construiască două puţuri de rezervă care să fie operaţionale la jumătatea lui august, pentru a stopa definitiv scurgerea.

După ce a afectat grav Louisiana, şi într-o măsură mai mică Alabama şi Mississippi, urme de petrol au fost reperate vineri şi pe plajele din nord-vestul Floridei, iar autorităţile încearcă să stabilească dacă acestea provin de la mareea neagră.

O declarare a "catastrofei pentru pescuit" a fost deja aprobată în Florida.

În acest stat, un refugiu al pelicanilor a fost atins de mareea neagră care a afectat 60 de păsări, între care 41 de pelicani. Guvernatorul Floridei, Charlie Crist, a cerut vineri un ajutor în valoare de 100 de milioane de dolari BP pentru a face faţă catastrofei.

Un grup de 50 de experţi americani şi canadieni a recomandat folosirea în continuare a substanţelor dispersante în lupta împotriva catastrofei, subliniind că aceste produse sunt mai puţin nocive decât petrolul. Aproximativ patru milioane de litri de substanţe dispersante au fost folosiţi până în prezent, iar utilizarea lor generează controverse din cauza riscurilor pentru mediu.

În acelaşi timp, directorul general al BP, Tony Hayward, se află în colimatorul presei americane, un jurnalist de la Washington Post cerând chiar demisia acestuia. "În acest stadiu, cum poate să creadă cineva un cuvânt din ceea ce spune?", scrie el.

Ca pentru a răspunde criticilor, Hayward a format vineri o echipă specială care se ocupă de efectele crizei (estimarea pagubelor, continuarea operaţiunilor de curăţare etc.), avându-l la conducere pe Robert Dudley, directorul executiv al grupului şi cetăţean american.

Aceasta are ca scop şi "refacerea reputaţiei BP ca o companie responsabilă faţă de cetăţeni în Statele Unite", a declarat purtătorul de cuvânt al grupului, Robert Wine.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici