- Home
- Externe
- WASHINGTON, (08.10.2012, 13:16)
- Valentin Vidu - Mediafax ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Barack Obama încearcă să îl pună în dificultate pe Mitt Romney în privinţa subiectelor sociale
Avortul, contracepţia, căsătoria între persoane de acelaşi sex sunt probleme privind societatea abordate de către Barack Obama, susceptibile să îl pună pe adversarul său Mitt Romney în dificultate, chiar dacă aceste dosare par să fi trecut în plan secund odată cu apropierea alegerilor.
Urmărește
101 afișări
Barack Obama încearcă să îl pună în dificultate pe Mitt Romney în privinţa subiectelor sociale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Preşedintele american în exerciţiu, care se confruntă cu un candidat ce a oferit numeroase garanţii bazei conservatoare în cadrul alegerilor primare ale Partidului Republican, la începutul anului, a adoptat o atitudine de consens, uneori vagă, în condiţiile în care poziţiile prea tranşante ar putea să îi îndepărteze pe susţinătorii săi cu opţiuni politice de centru, de care are nevoie.
"Rău pentru femei", subliniază echipa democrată de mai multe luni, un mesaj potrivit căruia o victorie a lui Mitt Romney în alegerile prezidenţiale ar constitui o "revenire în trecut" în privinţa accesului la măsuri contraceptive sau a dreptului la avort.
Curtea Supremă a reglementat dreptul la avort în 1973, în decizia "Roe versus Wade" care, de atunci, nu a fost atacată frontal de niciun preşedinte republican. Romney a declarat că doreşte ca magistraţii să revină asupra acestei decizii şi a promis că va nominaliza judecători în acest sens.
În pofida faptului că l-a ales ca partener de cursă pe Paul Ryan, care se opune avortului indiferent de caz, Romney va fi de acord cu excepţii în caz de viol, incest sau dacă sănătatea mamei este în pericol.
Obama avertizează în legătură cu planurile lui Romney de a "lăsa un grup de persoane de la Washington" să decidă în locul femeilor asupra problemelor care le afectează sănătatea.
Acest argument pare să se bucure de succes. Aproximativ 56% dintre alegătoare l-ar vota pe preşedintele în exerciţiu, în timp ce pe Romney l-ar alege 38%, potrivit unui sondaj Quinnipiac. Corpul electroral american cuprinde 53% femei, iar susţinerea lor puternică faţă de Obama a contribuit la victoria sa în 2008.
- Primul preşedinte care susţine căsătoria între persoane de acelaşi sex
Aceste delimitări sunt "clasice", într-un peisaj politic american în care hotărârea "Roe versus Wade" rămâne controversată. Însă Obama a avansat în prim-plan un alt subiect fierbinte, el devenind în mai primul preşedinte american care şi-a exprimat susţinerea faţă de dreptul persoanelor de orientare homosexuală de a se căsători.
Însă el a făcut aceste declaraţii "în nume personal", evitând să se expună prea mult, precizează Kareem Crayton de la Universitatea North Carolina, la Chapel Hill. "Eu cred că a fost un risc calculat", chiar dacă acest lucru "va face (alegerea sa) un pic mai dificilă în anumite state", explică politologul.
Dar Obama se află pe aceeaşi lungime de undă cu opinia americană, institutele de sondaje notând în 2010 o poziţie favorabilă uniunilor între persoane de acelaşi sex. Romney, fără nicio surpriză în acest sens, apreciază că o căsătorie este exclusiv "o uniune între un bărbat şi o femeie".
Obama a rămas totuşi prudent în legătură cu alte subiecte "dragi" aripii stângi a Partidului Democrat, ca de exemplu controlul circulaţiei armelor, abolirea pedepsei cu moartea sau scoaterea canabisului de sub incidenţa legii.
Chiar şi în urma unui nou atac armat, într-un cinematograf din Colorado (vest), el s-a limitat la generalităţi în privinţa necesităţii luptei împotriva violenţei, afirmând că susţine dreptul americanilor de a purta arme, aflându-se şi în acest caz pe aceeaşi lungime de undă cu opinia majoritară. În schimb, Romney beneficiază de susţinerea NRA, un puternic grup de lobby favorabil armelor de foc.
În pofida faptului că Obama a fost un susţinător al abolirii pedepsei cu moartea, el şi-a schimbat poziţia faţă de acest subliect, afirmând că susţine aplicarea pedepsei cu moartea în circumstanţe "foarte limitate". Chiar dacă numărul susţinătorilor scade de 20 ani, în 2011 pedeapsa capitală era susţinută în continuare de 61% dintre americani, potrivit unei anchete Gallup.
Aceste probleme de societate, omniprezente în cursul campaniei în vederea alegerilor primare republicane, au fost împinse în planul secund în ultimele săptămâni, cei doi candidaţi înfruntându-se în special în legătură cu subiecte economice, aşa cum a arătat prima dezbatere televizată de miercuri.
"Alegătorii pe care candidaţii încearcă să îi convingă în prezent sunt fie cei (care au poziţii politice) de centru, fie indecişii, iar sondajele arată că economia este subiectul" în legătură cu care aceştia vor lua o decizie, subliniază pentru AFP Christina Greer, o specialistă în alegeri de la Universitatea Fordham, la New York.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: DUELUL OBAMA-ROMNEY: Mitt Romney, acuzat că a trişat în prima dezbatere televizată - VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe