Barack Obama încearcă să mobilizeze electoratul înaintea alegerilor din 2 noiembrie

Preşedintele american, Barack Obama, şi aliaţii săi depun eforturi de ultim moment pentru a mobiliza electoratul înaintea alegerilor din 2 noiembrie, într-o încercare de a contracara atmosfera favorabilă opoziţiei republicane.

Urmărește
13 afișări
Imaginea articolului Barack Obama încearcă să mobilizeze electoratul înaintea alegerilor din 2 noiembrie

Barack Obama încearcă să mobilizeze electoratul înaintea alegerilor din 2 noiembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un turneu de patru zile în vestul Statelor Unite, Obama s-a adresat în principal simpatizanţilor democraţi, însă a lansat şi apeluri la adresa grupurilor care ar putea înclina balanţa în ziua alegerilor - femeile şi latino-americanii.

La Seattle, unde s-a întâlnit cu reprezentante ale femeilor, într-o reuniune regizată cu atenţie, preşedintele a insistat, joi, asupra beneficiilor pe care le aduc reformele sale, inclusiv cea a sistemului de asigurări de sănătate şi cea a sectorului financiar.

Mai directă, Valerie Jarrett, unul dintre consilierii apropiaţi ai lui Obama, a avertizat că, dacă republicanii vor anula cele două reforme, aşa cum s-au angajat să facă în caz de victorie, "efectele asupra femeilor ar fi devastatoare".

Aflat vineri la Los Angeles - al doilea oraş american unde jumătate din populaţie este de origine hispanică -, Obama a încercat să mobilizeze şi electoratul latino-american, care a contribuit la victoria sa din 2008. În acelaşi timp, Partidul Democrat a anunţat o investiţie "fără precedent", de 1 milion de dolari, în mesaje publicitare destinate presei hispanice. Exprimându-se în spaniolă, Obama le-a cerut alegătorilor să-l ajute "să apere ceea ce au început împreună".

Voturile hispanicilor s-ar putea dovedi decisive în scrutinul din Nevada, unde liderul majorităţii democrate din Senat, Harry Reid, îşi joacă supravieţuirea politică în faţa unei candidate provenite din mişcarea ultraconservatoare Tea Party.

Obama s-a oprit vineri la Las Vegas, pentru a-l susţine pe Reid, unul dintre aliaţii săi apropiaţi. Soţia preşedintelui, Michelle Obama, şi vicepreşedintele Joe Biden au fost şi ei mobilizaţi în sprijinul lui Reid, aflat într-o situaţie dificilă.

Pentru a obţine controlul asupra Senatului, republicanii au nevoie de cel puţin zece noi mandate. Conform analiştilor, democraţii ar putea păstra controlul asupra Camerei Superioare, indispensabil pentru contracararea proiectelor conservatoare.

În Camera Reprezentanţilor, unde sunt puse în joc toate cele 435 de mandate, Partidul Republican ar putea obţine controlul dacă va obţine 39 de mandate suplimentare, un scenariu care are 75 la sută şanse de reuşită, potrivit analistului Nate Silver, de la blogul FiveThirtyEight al site-ului New York Times.

Camera Reprezentanţilor are competenţe în ceea ce priveşte finanţarea politicilor publice, iar liderul minorităţii republicane, John Boehner - care poate deveni preşedinte al Camerei în cazul unei victorii a Partidului Republican - a promis deja că democraţii nu vor obţine "nici un ban" pentru programele lor.

În pofida unei retorici ferme în reuniunile publice, Obama a pledat recent pentru o cooperare mai strânsă după 2 noiembrie, părând să recunoască faptul că poziţia adversarilor săi va fi consolidată în urma scrutinului. "Sper că după alegeri, indiferent care va fi rezultatul acestora, Partidul Republican va recunoaşte că (...) trebuie să participe la încercarea de a găsi o soluţie problemelor care afectează Statele Unite de mult timp", a spus el marţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici