Barack Obama justifică implicarea Statelor Unite în ofensiva din Libia

Preşedintele Barack Obama a justificat angajamentul american în Libia, marţi, promiţând că Statele Unite se vor retrage rapid din prim-plan în favoarea unui comandament internaţional, a cărui structură urmează să fie clarificată în zilele următoare, relatează AFP.

Urmărește
3 afișări

Dosarul libian, care l-a solicitat intens pe Obama de la începutul turneului său de cinci zile în America Latină, a fost din nou abordat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la San Salvador împreună că omologul său Mauricio Funes.

Obama, care urma să plece din El Salvador la începutul după-amiezii de miercuri cu destinaţia Washington, îşi va modifica planurile, deoarece în cursul dimineţii va participa la o teleconferinţă din San Salvador cu echipa sa de securitate naţională.

Aceste consultări au fost zilnice în timpul turneului, început sâmbătă în Brazilia şi continuat luni în Chile. În plus, Obama a avut o conversaţie de la bordul avionulu său Air Force One, marţi dimineaţă, cu preşedintele Nicolas Sarkozy şi premierul britanic David Cameron.

Teleconferinţa de miercuri dimineaţă se referă, potrivit Casei Albe, la o problemă de logistică: Obama, care călătoreşte împreună cu familia, nu va avea timp să meargă la un sit maya aşa cum era prevăzut iniţial.

În schimb, Obama şi-a făcut timp pentru a merge la mormântul unui martir al războiului civil salvadorian Oscar Romero.

El s-a recules un moment în faţa mormântului, aflat într-o criptă din catedrala din San Salvador. Marţi seara, în timpul unei cine organizate în onoarea sa la palatul naţional, Obama a afirmat că Romero "rămâne un motiv de inspiraţie pentru oamenii din lumea întreagă".

În cadrul conferinţei sale de presă, Obama a abordat şi problema imigraţiei (două milioane de locuitori din El Salvador trăiesc în Statele Unite). El a promis, ca şi la Santiago, în Chile, o "reformă completă a sistemului de imigraţie" în Statele Unite. Dar până în prezent el s-a lovit de ostilitatea republicanilor.

Preşedintele american a anunţat şi deblocarea a 200 de milioane de dolari pentru ameliorarea securităţii în America Centrală, subminată de bande înfiinţate în anii '80 în cartierele "latino" din Los Angeles.

Aceste anunţuri au trecut însă în plan secund, preşedintele fiind întrebat în special despre situaţia din Libia.

Apreciind că este în "interesul naţional" al Statelor Unite să se implice în Orientul Mijlociu, şi în special în Libia, Obama a subliniat riscurile de destabilizare a întregii regiuni în cazul unui aflux de refugiaţi în ţările vecine dacă represiunea insurecţiei va continua.

El a adăugat că Statele Unite vor putea "în scurt timp" să poată declara că obiectivul zonei de interdicţie aeriană a fost atins şi că armata americană va putea să se retragă.

"Nu am absolut nicio îndoială că vom putea fi capabili să transferăm controlul" operaţiunii unei coaliţii internaţionale în Libia, a continuat el, afirmând că se gândeşte că "în cursul zilelor următoare că situaţia se va calma şi toţi care participă la proces vor ajunge la un acord".

De acum, Statele Unite şi-au redus în mod "semnificativ" numărul de survoluri în Libia cu avioanele lor, a dezvăluit Obama.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici