Barack Obama nu vrea ca jurnaliştii să fie urmăriţi pentru că îşi fac treaba

Publicat: 22 05. 2013, 07:12
Actualizat: 15 04. 2020, 13:13

„Dacă mă întrebaţi dacă preşedintele crede că jurnaliştii ar trebui să fie anchetaţi pentru că îşi fac treaba, răspunsul este nu”, a afirmat Jay Carney în cadrul conferinţei sale de presă zilnice, după ce a fost din nou întrebat despre cazul lui James Rosen.

Cu susţinerea documentelor doveditoare, Washington Post a afirmat că un jurnalist de la Fox News a fost vizat în 2010 de o anchetă privind scurgeri de informaţii despre Coreea de Nord şi implicând un oficial al Departamentului de Stat. Acesta din urmă este urmărit penal.

Cotidianul a afirmat că Parchetul federal a utilizat informaţiile unei cartele magnetice de acces a lui Rosen la Departamentul de Stat, a obţinut lista apelurilor telefonice pentru a izola originea scurgerilor de informaţii şi chiar a obţinut un mandat pentru a accesa căsuţa sa privată de e-mail. Un document intern al parchetului îl numea participant presupus la o „asociere de răufăcători”.

Aceste dezvăluiri au plasat din nou Casa Albă în defensivă, la o săptămână după ce agenţia de presă Associated Press (AP) a fost indignată de o confiscare a listei sale de apeluri telefonice de către Parchetul federal.

Ca şi anterior, Carney a refuzat să se exprime asupra unei „anchete în curs”, însă a asigurat că preşedintele Obama apără dreptul presei de a efectua jurnalism de investigaţie, conform Primului Amendament al Constituţiei care garantează libertatea de exprimare.

Însă acesta a mai spus că este necesară găsirea unui „echilibru” între aceste libertăţi şi constrângerile securităţii naţionale.

Aparent pentru calmarea controversei create de cazul supravegherii AP, Casa Albă a anunţat readucerea în Congres a unei legi privind protecţia surselor jurnaliştilor, în timp ce aceasta a fost criticată în trecut de către apărătorii libertăţii presei pentru lupta sa împotriva scurgerilor de informaţii confidenţiale.