Barack Obama promite o strategie de luptă "pe termen lung" contra Statului Islamic. Departamentul de stat: Washingtonul nu va lupta împreună cu Damascul

Preşedintele Barack Obama a promis luni că Statele Unite vor urma o strategie de luptă "pe termen lung" contra grupării Statul Islamic (SI), ale cărei obiective din nordul Irakului sunt bombardate de aproximativ zece zile de aviaţia americană.

Urmărește
217 afișări
Imaginea articolului Barack Obama promite o strategie de luptă "pe termen lung" contra Statului Islamic. Departamentul de stat: Washingtonul nu va lupta împreună cu Damascul

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Forţele americane, reangajate militar în Irak pentru prima oară de la retragerea din decembrie 2011, au efectuat luni 15 atacuri aeriene contra unor poziţii ale SI în împrejurimile barajului strategic de la Mosul, ocupat de la începutul lui iunie de către insurgenţii sunniţi.

Aceste operaţiuni le-au permis, potrivit preşedintelui american, "forţelor irakiene şi kurde să facă un mare pas înainte în tentativa de reluare" a controlului asupra barajului.

"Vom continua să urmăm o strategie pe termen lung pentru a inversa tendinţa contra SI", a declarat Barack Obama.

Preşedintele american, care s-a exprimat de la Casa Albă, a avertizat, de asemenea, că insurgenţii sunniţi, care controlează teritorii vaste în Siria şi Irak, reprezintă o ameninţare "pentru irakieni şi întreaga regiune".

În plus, Barack Obama a declarat că îl sprijină pe premierul desemnat Haidar al-Abadi, îndemnându-l să formeze un "Guvern de uniune dotat cu un program naţional care să reprezinte interesele tuturor irakienilor".

Washingtonul şi Damascul nu luptă împreună contra SI, susţine Departamentul de Stat

Diplomaţia americană a negat luni că Washingtonul şi Damascul luptă împreună împotriva Statului Islamic (SI), în contextul în care Statele Unite bombardează poziţii jihadiste în Irak, în timp ce regimul sirian efectuează operaţiuni similare în Siria, relatează AFP.

Refuzând să ofere vreun merit armatei siriene în lupta împotriva SI, Departamentul de Stat a recunoscut, totuşi, că eliminarea combatanţilor din cadrul acestei grupări ultraradicale, atât în Irak, cât şi în Siria, este "un lucru bun".

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Marie Harf, şi-a exprimat "dezacordul clar" în legătură cu faptul că Statele Unite şi Siria ar fi "pe aceeaşi lungime de undă" contra SI.

Ea a explicat că, în Irak, Guvernul de la Bagdad a solicitat o intervenţie americană pentru a stopa ofensiva jihadistă, în timp ce în Siria, regimul preşedintelui Bashar al-Assad ar fi responsabil de creşterea puterii SI şi altor grupării jihadiste, precum Frontul al-Nusra.

Luni, pentru a doua zi consecutiv, forţele aeriene siriene au bombardat poziţii ale SI în fiefurile sale de la Rakka şi Alep, în nordul Siriei.

În acelaşi timp, în Irakul vecin, armata americană a efectuat 15 atacuri aeriene contra unor poziţii ale SI în împrejurimile barajului strategic de la Mosul.

Harf a apreciat "un pic prea simplistă" comparaţia făcută între cele două teatre de operaţiuni, însă a recunoscut că eliminarea combatanţilor SI din câmpul de luptă, fie că are loc în Irak sau în Siria, "este un lucru bun".

"Pe termen lung, va trebui să-i eradicăm pe liderii SI, să le reducem capacităţile operaţionale, să le întrerupem sursele de finanţare şi să-i reprimăm complet", a mai declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici