Barack Obama a subliniat vineri, într-un comunicat, că această lege reprezintă mai mult o „recomandare” şi nu intră în contradicţie cu puterea discreţionară a preşedintelui de a accepta sau nu cererea de acreditare a unui ambasador.
Legea adoptată de Congresul american, la 10 aprilie, interzice intrarea pe teritoriul american a „oricărui reprezentant al Naţiunilor Unite care constituie o ameninţare pentru securitatea naţională sau a participat la activităţi teroriste vizând Statele Unite sau aliaţii lor”.
„Actele de spionaj sau de terorism împotriva Statelor Unite sau aliaţilor noştri sunt, fără îndoială, de o gravitate extremă”, a declarat preşedintele american după promulgarea legii.
Statele Unite refuză să acorde viză diplomatului Hamid Aboutalebi, contestânt numirea lui în funcţia de ambasador al Iranului la Naţiunile Unite, din cauza presupusului rol al acestuia în luarea de ostatici de la ambasada americană din Teheran, în anul 1979.
Washingtonul afirmă că Hamid Aboutalebi a făcut parte din grupul de studenţi musulmani care au luat ostatici 52 de americani, 444 de zile, în sediul ambasadei SUA din Teheran, începând din 1979.
Hamid Aboutalebi susţine că nu a făcut parte din grupul care a organizat luarea de ostatici din anul 1979, explicând că el a fost chemat ulterior pentru a fi translator în negocieri.
Din cauza refuzului Statelor Unite de a-i se acorda viză, Aboutalebi nu va putea ajunge la New York, unde este sediul ONU, a comunicat Casa Albă.