Barack Obama: Referendumul din Crimeea ar fi „neconstituţional”. John Kerry: „Crimeea este parte a Ucrainei”

Publicat: 06 03. 2014, 20:12
Actualizat: 23 10. 2021, 11:40

„Referendumul din Crimeea ar încălca dreptul internaţional şi este neconstituţional. Orice decizie privind Crimeea trebuie să aibă acordul Administraţiei centrale de la Kiev”, a spus Obama.

„Dacă Rusia va continua să încalce dreptul internaţional, Statele Unite şi aliaţii lor vor continua să aibă o atitudine fermă”, a insistat liderul de la Casa Albă.

John Kerry: „Crimeea este parte a Ucrainei”

Crimeea este „parte a Ucrainei”, a afirmat secretarul de Stat american, John Kerry, pledând pentru continuarea dialogului cu Rusia pentru „normalizarea situaţiei din Ucraina”, relatează AFP.

„Crimeea este parte a Ucrainei, Crimeea este Ucraina”, a subliniat Kerry.

„Referendumul din Crimeea ar încălca dreptul internaţional şi este neconstituţional. Orice decizie privind Crimeea trebuie să aibă acordul Administraţiei centrale de la Kiev”, a declarat cu puţin timp în urmă preşedintele SUA, Barack Obama.

Însă John Kerry, care s-a întâlnit de trei ori în ultimele două zile cu omologul său rus, Serghei Lavrov, la Paris şi la Roma, s-a arătat mai conciliant.

„Vrem ca preşedintele (rus Vladimir) Putin, Rusia şi toată lumea să înţeleagă că preferăm întoarcerea la normalitate”, a spus el.

Începând de marţi, John Kerry a multiplicat tratativele diplomatice, deplasându-se iniţial la Kiev, apoi la Paris şi la Roma, pentru a purta consultări cu aliaţii europeni şi cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov. Secretarul de Stat american l-a adus la Paris chiar şi pe ministrul ucrainean de Externe, în speranţa de a stabili un contact direct între acesta din urmă şi şeful diplomaţiei ruse, însă iniţiativa nu a avut succes.

„Am convenit să rămânem în contact strâns pentru a vedea dacă există o cale pentru negocieri între părţi, cu scopul de a putea stabiliza situaţia”, a adăugat secretarul de Stat.

„Ne rezervăm dreptul de a lua măsuri suplimentare pe lângă ceea ce am anunţat astăzi (joi)”, a avertizat Kerry, pledând din nou pentru „detensionarea” crizei din Ucraina.

Sporind presiunile exercitate asupra Moscovei, Washingtonul a anunţat mai devreme introducerea unor restricţii în eliberarea de vize şi a deschis calea unor posibile blocări ale unor averi, ca răspuns la „încălcarea, în curs, de către Rusia, a integrităţii teritoriale a Ucrainei”.

De asemenea, Uniunea Europeană a condamnat iniţiativa de organizare a unui referendum pentru desprinderea Crimeei de Ucraina.

Administraţia interimară de la Kiev a lansat joi procedura pentru dizolvarea Parlamentului regional din Crimeea, care a cerut anexarea regiunii la Rusia. „Parlamentul central va iniţia dizolvarea Parlamentului din Crimeea”, a declarat Oleksandr Turcinov, preşedintele interimar al Ucrainei. „Referendumul propus ar fi o farsă, o crimă împotriva Ucrainei comisă de militari ruşi”, a spus liderul de la Kiev.

Parlamentul din Crimeea, dominat de politicieni proruşi, a cerut joi aderarea regiunii ucrainene la Rusia şi organizarea unui referendum pe această temă pe 16 martie. Decizia a fost luată cu 78 de voturi pentru, niciunul împotrivă şi opt abţineri.