Barack Obama vrea să dea o "lovitură de graţie" Al-Qaida

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat că Statele Unite speră să dea "lovitura de graţie" Al-Qaida după moartea, în urmă cu o săptămână, a lui Osama ben Laden, care a proferat într-un mesaj postum noi ameninţări.

Urmărește
395 afișări
Imaginea articolului Barack Obama vrea să dea o "lovitură de graţie" Al-Qaida

Barack Obama vrea să aducă o "lovitură de graţie" Al-Qaida (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Washingtonul a cerut, de asemenea, Pakistanului, să ancheteze reţeaua care a permis ca ben Laden să rămână ascuns timp de mai mulţi ani în această ţară.

Într-un interviu acordat postului de televiziune CBS, Obama a declarat că informaţiile conţinute în calculatoarele confiscate de la domiciliul lui ben Laden sunt în curs de exploatare.

"Acest lucru nu înseamnă că vom învinge terorismul", a subliniat preşedintele american, adăugând: "dar acest lucru înseamnă că avem o şansă, cred, să aducem o lovitură de graţie acestei organizaţii".

Preşedintele american, care a urmărit raidul forţelor americane împotriva locuinţei lui Osama ben Laden de la Casa Albă, a explicat că va fi nevoie "de un anumit timp" pentru exploatarea informaţiilor obţinute în urma operaţiunii.

Aceste informaţii "ne pot conduce la alţi terorişti pe care îi căutăm de multă vreme", a apreciat el.

"Avem acum oportunitatea, nu am făcut-o încă, dar avem oportunitatea de a învinge cu adevărat Al-Qaida cel puţin în această regiune frontalieră dintre Pakistan şi Afganistan", a anticipat el.

Obama a cerut Islamabadului să deschidă o anchetă împotriva "reţelei de susţinere" de care ar fi beneficiat ben Laden în Pakistan. "Credem că a beneficiat de o reţea de susţinere în interiorul Pakistanului", a declarat el, "dar nu ştim care".

"Trebuie să anchetăm acest lucru şi, mai ales, Pakistanul trebuie să ancheteze", a adăugat Obama. "Le-am vorbit deja şi ne-au dat asigurări că vor să afle de ce fel de susţinere ar fi putut beneficia ben Laden", a continuat el.

Ambasadorul Pakistanului în Statele Unite, Hussain Haqqani, a promis că vor cădea capete în rândul oficialilor pakistanezi de rang înalt.

Invitat la dezbaterile duminicale pe principalele posturi americane, consilierul lui Obama pentru securitate naţională, Tom Donilon, a cerut, de asemenea, Islamabadului, să deschidă o anchetă.

Tutuşi, el a încercat să calmeze jocul între Washington şi Islamabad - moartea lui ben Laden a afectat relaţiile dintre cei doi aliaţi - afirmând că nimic nu permite acuzarea liderilor pakistanezi că l-au protejat pe ben Laden. "Nu avem nicio dovadă că Guvernul de la Islamabad era la curent" cu locul în care se ascundea ben Laden, ucis la 2 mai de un comando american în vila sa din Abbottabad, oraş garnizoană situat în apropiere de Islamabad.

Donilon a cerut, de altfel, Islamabadului să le transmită Statelor Unite informaţiile găsite de autorităţile pakistaneze în reşedinţă şi să le ofere acces la cele trei soţii ale liderului Al-Qaida, aflate în detenţie, pentru a le interoga.

Ca semn al deteriorării relaţiilor dintre cele două ţări, în timp ce Casa Albă a anunţat în octombrie că Obama va merge în Pakistan în acest an, Donilon a declarat că nu este prevăzută nicio vizită pentru moment.

Islamabadul, care a protestat faţă de încălcarea suveranităţii sale în timpul operaţiunii americane pe teritoriul său, a ameninţat săptămâna trecută că îşi va revizui cooperarea militară cu Statele Unite dacă se va repeta un astfel de eveniment.

În Pakistan, opoziţia consideră că preşedintele Asif Ali Zardari şi premierul Yousuf Raza Gilani trebuie să dea explicaţii despre cum un comando american a putut intra pe teritoriul naţional sau să demisioneze.

Eliminarea instigatorului atentatelor din 11 septembrie a provocat o manifestaţie de bucurie în Statele Unite. Dar Donilon a recunoscut că Statele Unite "nu pot declarat că Al-Qaida a fost învinsă din punct de vedere strategic" şi a subliniat că reţeaua extremistă rămâne "o ameninţare pentru Statele Unite".

El a remarcat totuşi că numărul doi în ierarhia Al-Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahiri, chiar dacă de acum este "teroristul cel mai căutat din lume" este "departe de a fi un lider" ca ben Laden. Al-Qaida, care a recunoscut oficial decesul lui, nu şi-a desemnat încă un succesor.

Iar ben Laden şi-a continuat până la capăt ameninţările împotriva Washingtonului, reiterate într-un mesaj audio difuzat duminică pe Internet.

"America nu va putea să viseze la securitate atât timp cât noi nu vom trăi această securitate în Palestina", a declarat ben Laden în acest mesaj adresat lui Obama.

"Este nedrept ca voi să trăiţi în pace în timp ce fraţii noştri (din Fâşia) Gaza să trăiască în deznădejde. Prin urmare şi cu voinţa lui Allah, atacurile noastre împotriva voastră vor continua cât timp va continua sprijinul vostru pentru israelieni", a adăugat el, în această scurtă înregistrare postată pe site-ul islamist Shamikh1.net.

Sâmbătă, Statele Unite au difuzat înregistrări video cu ben Laden găsite în vila sa. Un oficial american a afirmat că înregistrările video arată că ben Laden se străduia să se îngrijească de imaginea sa publică şi să rămână un "lider activ al Al-Qaida", continuând să dea instrucţiuni grupului.

Al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI) a afirmat într-un mesaj difuzat pe Internet că revoltele din ţările arabe sunt o victorie pentru Al-Qaida, a anunţat centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste SITE.

"Evenimentele care afectează lumea arabă nu sunt decât un fruct printre fructele pe care jihadul le-a recoltat şi în care şeicul (Osama ben Laden) a jucat un rol de prim-plan", afirmă AQMI în mesajul său, deplângând moartea liderului Al-Qaida.

Fostul vicepreşedinte american Dick Cheney a pledat, la rândul lui, pentru o revenire la tehnicile dure de interogare instituite de administraţia Bush pentru suspecţii de terorism, apreciind că urma lui ben Laden a fost găsită graţie mărturisirilor smulse deţinuţilor.

În restul lumii, reacţiile faţă de moartea liderului Al-Qaida sunt în continuare numeroase.

Atacurile lansate sâmbătă împotriva obiectivelor guvernamentale din Kandahar, în sudul Afganistanului, sunt o "răzbunare" a extremiştilor după eliminarea lui ben Laden, a afirmat biroul preşedintelui afgan Hamid Karzai.

Talibanii declară că această operaţiune, în cursul căreia doi militari, doi membri ai serviciilor de securitate şi 20 de talibani au fost ucişi, era pregătită de multă vreme.

În Somalia, insurgenţii islamişti radicali shebab, care au jurat credinţă Al-Qaida, au promis "să continue războiul sfânt împotriva necredincioşilor" şi să moară ca martiri.

În Elveţia, ministrul Apărării, Ueli Maurer, a apreciat că Obama s-a plasat la "nivelul unui terorist" anunţând el însuşi eliminarea celui mai căutat bărbat din lume.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici