"Aceasta este o zi tragică pentru Daghestan şi pentru întreaga ţară", a declarat Serghei Melikov, guvernatorul regiunii Daghestan, într-un videoclip publicat luni dimineaţă pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
În oraşul Derbent, bărbaţi înarmaţi au atacat o sinagogă, care găzduieşte o comunitate evreiască în regiunea predominant musulmană. Media de stat rusă Tass a declarat că atacatorii au tras, de asemenea, în două biserici ortodoxe din apropiere, ucigând un ofiţer de poliţie şi un preot.
Imaginile publicate pe reţelele de socializare din Derbent au arătat un grup de bărbaţi înarmaţi angajaţi în schimburi de focuri cu poliţia. Oficialii au declarat că sinagoga din Derbent a fost incendiată, iar un clip de la faţa locului pare să arate flăcări ieşind din clădire, care este inclusă în patrimoniul UNESCO.
Într-un schimb de focuri separat, care a avut loc simultan, un grup a deschis focul asupra poliţiei în Makhachkala, capitala Daghestanului, situată la aproximativ 90 de km nord de-a lungul coastei Mării Caspice. Potrivit autorităţilor locale, cel puţin un ofiţer de poliţie a fost ucis şi alţi şase au fost răniţi.
Nu a existat nicio revendicare imediată a responsabilităţii pentru atacurile din regiunea volatilă. "Înţelegem cine se află în spatele organizării atacurilor teroriste şi ce scop au urmărit", a declarat Melikov, fără a dezvălui alte detalii.
Melikov a declarat că printre morţi, pe lângă ofiţerii de poliţie, se numără mai mulţi civili, inclusiv un preot ortodox care lucra în Derbent de mai bine de 40 de ani.
Şase dintre atacatori au fost împuşcaţi şi ucişi în timpul desfăşurării incidentelor, a declarat Melikov, însă o agenţie rusă de ştiri de stat, citând Comitetul Naţional Antiterorist, a estimat numărul acestora la cinci.
Nu a fost posibilă verificarea independentă a rapoartelor privind numărul de persoane sau de bărbaţi înarmaţi care au fost ucişi în atacuri.
Comitetul de anchetă al Rusiei a clasificat împuşcăturile drept un atac terorist şi a deschis o anchetă.
Un val de atacuri
Regiunea neliniştită a fost afectată în anii 2000 de o insurgenţă islamistă venită din Cecenia vecină, forţele de securitate ruse acţionând agresiv pentru a combate extremiştii din regiune.
În ultimii ani, atacurile au devenit mai rare, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) declarând în 2017 că a învins insurgenţa din regiune.
Cu toate acestea, Rusia s-a confruntat recent cu o serie de atacuri teroriste islamiste, provocând întrebări cu privire la faptul că agenţiile sale de securitate extinse au fost distrase de invazia din Ucraina şi de reprimarea internă a disidenţei împotriva războiului.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.