Barroso: Serbia merită statutul de ţară candidată. Aşteptăm o decizie la următorul Consiliu european
Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat, marţi, că Serbia merită statutul de ţară candidată şi a precizat că există deja o majoritate de state membre UE care sunt în favoarea adoptării unei astfel de decizii.
Jose Manuel Barroso (Imagini:Stefan Micsik/Mediafax Foto)
"Suntem foarte aproape de a avea veşti bune. Marea majoritate a statelor membre sunt în favoarea acordării statutului de ţară candidată Serbiei. Dacă nu va fi adoptată o decizie astăzi, ne aşteptăm ca ea să fie luată la următorul Consiliu European", a spus Barroso.
El a adăugat că decizia trebuie luată şi că Serbia merită să primească statutul de ţară candidată. "Serbia merită statutul de ţară candidată", a spus Barroso.
Oficialul european a adăugat că, deşi a făcut progrese, Serbia mai are încă de înregistrat paşi înainte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Trump a primit sentința de „achitare necondiționată” în procesul „hush money”. Judecătorul Juan Merchan: „Funcția de Președinte e extraordinară, nu cel care ocupă funcția”
-
SUA anunţă o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea preşedintelui din Venezuela
-
Donald Trump şi-a aflat sentinţa în dosarul Stormy Daniels: Va fi achitat necondiţionat
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
"În aceste vremuri dificile, de criză, nu trebuie să uităm politica de extindere şi importanţa ei", a mai spus Barroso, adăugând că această politică profund europeană a fost un "catalizator pentru creşterea economică" dar şi un instrument care a asigurat stabilitatea şi consolidarea statului de drept în multe ţări.
Reuniunea CAG a fost prelungită, marţi, la Bruxelles, la insistenţele părţii române, care a dorit ca problema statutului minorităţii vlahe din Serbia să fie inclusă în concluziile reuniunii, relatează agenţia Tanjug în pagina electronică, citând surse din cadrul Comisiei Europene.
Miniştrii de Externe reuniţi în Consiliul Afaceri Generale (CAG) decid, marţi, dacă vor accepta să acorde Serbiei statutul de ţară candidată la UE.
Potrivit surselor citate de Tanjug, dezbaterea, care a început la Bruxelles la ora 10.30, s-a prelungit din cauza insistenţelor României ca problema statutului minorităţii vlahe din Serbia să fie inclusă în concluziile reuniunii. Deşi această condiţie a fost respectată, sursele citate spun că partea română ar fi în continuare nemulţumită de formularea folosită.
Reuniunea urmează să se încheie în scurt timp.
România intenţionează să blocheze, marţi, în Consiliul Afaceri Generale adoptarea deciziei de a acorda Serbiei statutul de ţară candidată la UE, au declarat pentru MEDIAFAX, surse oficiale.
Potrivit surselor citate, Bucureştiul a informat deja, pe canale diplomatice, în legătură cu această decizie. Totuşi, decizia finală în această privinţă aparţine şefilor de stat şi de guvern reuniţi în Consiliul European.
Decizia României are legătură cu nerespectarea drepturilor minorităţilor, respectiv a etnicilor vlahi, şi nu va fi modificată ca urmare a acordurilor semnate de Priştina şi Belgrad.
Hotărârea României de a bloca o hotărâre pozitivă cu privire la acordarea statutului de candidat la UE pentru Serbia, "dacă nu sunt efectuaţi paşi rapizi pentru ameliorarea situaţiei minorităţii vlahe" din această ţară, a fost anunţată iniţial săptămâna trecută de publicaţia Danas, relatează postul B92 în pagina online.
Postul sârb de radio comentează că această informaţie a cotidianului din Belgrad reprezintă "un nou obstacol, în contextul în care Serbia se confruntă deja cu un parcurs dificil către obiectivul de a deveni candidat la aderarea la Uniunea Europeană (UE)".
"Românii au anunţat că vor bloca candidatura din cauza problemei (etnicilor) vlahi. Acest lucru aruncă o umbră asupra negocierilor şi aşa dificile cu (ministrul german de Externe Guido) Westerwelle", au declarat surse citate de cotidian, potrivit B92.
Aceste surse au mai declarat pentru cotidian că va avea loc "o angajare imediată în discuţii intensive" cu "vecinul prieten" România, unul dintre cele cinci state membre ale Uniunii Europene care nu au recunoscut declaraţia unilaterală de independenţă a Kosovo, mai scrie B92.
Pe de altă parte, AFP a relatat, luni, că ministrul francez de Externe, Alain Juppe, a anunţat că Uniunea Europeană va fi de acord ca Serbia să obţină statutul de candidat pentru aderare.
"Există un acord în prezent" pentru ca Serbia să obţină statutul de candidat la UE, a declarat Juppé în cadrul unei reuniuni cu omologii săi europeni la Bruxelles.
Totuşi, potrivit unei declaraţii a lui Juppe remisă MEDIAFAX de ambasada Franţei la Bucureşti, şeful diplomaţiei de la Paris a salut acordurile încheiate între Belgrad şi Priştina în ceea ce priveşte colaborarea regională şi punerea în funcţiune a unui sistem integrat de administrare a frontirelor de la nord de Kosovo, precizând că "din perspectiva Franţei, aceste progrese deschid drumul către acordarea statutului de candidat la aderarea Serbiei la Uniunea Europeană, în cadrul Consiliului de Afaceri generale, care are loc pe 28 februarie".
"Franţa susţine puternic o astfel de decizie, şi am amintit acest lucru, recent, într-o scrisoare semnată alaturi de omologii mei austriac şi italian, adresata doamnei Ashton, Comisarului Füle şi miniştrilor Afacerilor Externe din UE", a mai spus Juppe.
Decizia finală aparţine şefilor de stat şi de guverne ai UE.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO