Barroso: Tratatul UE contribuie la combaterea încălzirii climatice

Noul Tratat european de la Lisabona va furniza instrumentele necesare luptei împotriva încălzirii climatice, a declarate vineri, în Irlanda, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.

Urmărește
16 afișări
Imaginea articolului Barroso: Tratatul UE contribuie la combaterea încălzirii climatice

Barroso: Tratatul UE contribuie la combaterea încălzirii climatice

Încheindu-şi vizita de două zile în Irlanda printr-un discurs susţinut la University College din Cork, Barroso a subliniat că Tratatul de la Lisabona va contribui la transformarea Uniunii Europene într-un actor mondial al luptei pentru mediu.

Pentru a incita studenţii să meargă la vot la referendumul privind Tratatul european, prevăzut a se desfăşura în iunie, el le-a explicat că acesta oferă "instrumentele pentru combaterea încălzirii climatice".

"O mare majoritate a europenilor consideră încălzirea climatică drept o ameninţare foarte importantă. Au dreptate şi de aceea Europa acţionează", a adăugat el.

Acţionând individual, "ţările europene nu pot face totul", a precizat el. "Împreună, deţinem masa critică pentru a fi deschizători de drumuri, pentru a arăta celorlalţi că putem avea o creştere economică proprie, inteligentă care să nu dăuneze planetei", a continuat el.

Irlanda este singura ţară din cele 27 membre UE care va organiza un referendum privind tratatul de reformare a instituţiilor europene. Această consultare populară ar putea să aibă loc la 12 iunie.

Referendumul se anunţă riscant din cauza procentului mare de alegători indecişi - 60 la sută potrivit unui sondaj publicat luni de Irish Sun. Numai 28 la sută dintre persoanele chestionate intenţionează să voteze în favoarea tratatului, iar 12 procente împotrivă.

Tratatul de la Lisabona, negociat intens după respingerea Constituţiei europene printr-un referendum în Franţa şi Olanda, în primăvara lui 2005, nu va putea intra în vigoare decât după ratificarea lui în toate cele 27 de state membre.

Irlanda a provocat o criză majoră în Europa, respingând prin referendum Tratatul de la Nisa în 2001. Ţara a aprobat până la urmă tratatul în 2002, în cadrul unui al doilea referendum, după ce Dublinul a obţinut garanţii că neutralitatea sa va fi respectată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici