- Home
- Externe
- BRUXELLES, (26.06.2014, 11:09)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Barroso: UE îşi va asuma un "angajament solemn" faţă de Republica Moldova, Ucraina şi Georgia
UE îşi va asuma un "angajament solemn" faţă de Republica Moldova, Ucraina şi Georgia prin semnarea vineri a acordurilor comerciale şi politice cu aceste trei foste republici sovietice, a declarat miercuri preşedintele CE José Manuel Barroso.
Urmărește
259 afișări
José Manuel Barroso (Imagine: Mediafax Foto / AFP)
UE va semna acordurile vineri, în cadrul summitului şefilor de stat şi de guverne, la Bruxelles, la care sunt invitaţi liderii prooccidentali ai celor trei ţări din Europa de est. Rusia se opune de mult timp încheierii acestor acorduri, acuzând UE că forţează fostele republici sovietice să aleagă între relaţii mai apropiate cu UE sau Moscova. Rusia a ameninţat cele trei ţări cu repercusiuni în domeniul comercial, dacă semnează pactele, relatează Wall Street Journal (WSJ) în ediţia online.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Pentru Uniunea Europeană, aceste semnături vor reprezenta un angajament solemn de a însoţi Georgia, Republica Moldova şi Ucraina pas cu pas pe calea transformării acestor ţări în democraţii stabile şi prospere", a declarat Barroso.
UE argumentează că acordurile nu au menirea să submineze relaţiile celor trei ţări cu Rusia. De asemenea, acestea argumentează că pactele nu conţin nicio prevedere care să le împiedice să întreţină relaţii economice şi politice apropiate cu Rusia, iar Moscova nu are dreptul la un vot de veto pe tema relaţiilor UE cu vecinii săi.
"Nu căutăm o relaţie exclusivă cu aceşti trei parteneri", a subliniat preşedintele CE. El a adăugat că negocieri trilaterale la nivel de miniştri, între UE, Rusia şi Ucraina au fost schiţate pentru 11 iulie, cu privire la modul în care vr fi implementate acordurile de asociere.
Citeşte şi:
Iurie Leancă: Acordul R.Moldova-UE este benefic pentru relaţiile cu Occidentul şi cu Rusia
Pactul dintre UE şi Kiev a jucat un rol crucial în criza ucraineană. Decizia fostului preşedinte Viktor Ianukovici de a abandona acordul, în noiembrie, a declanşat proteste care au condus la îndepărtarea sa de la putere. Rusia a anexat Crimeea imediat după demiterea lui Ianukovici.
Barroso a declarat că UE va monitoriza îndeaproape reacţia Rusiei faţă de semnarea pactelor vineri, iar UE a anunţat că este pregătită să extindă sancţiunile impuse Rusiei dacă Moscova contribuie la intensificarea tensiunilor în Ucraina.
Însă, potrivit unor diplomaţi, nu vor fi făcuţi paşi în acest sens la summitul de la Bruxelles, din cauza angajării Rusiei faţă de planul de pace al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko şi anunţării autorizării unei intervenţii militare în Ucraina acordate de către Parlament preşedintelui rus Vladimir Putin, la solicitarea acestuia.
Barroso a apreciat că "sunt necesare măsuri concrete suplimentare în vederea dezescaladării" în estul Ucrainei, adăugând că "lipsa acţiunii va declanşa măsuri suplimentare" împotriva Rusiei din partea blocului european.
El a refuzat să spună ce crede despre o eventuală intensificare a presiunii economice din partea celor 28 de lideri europeni săptămâna aceasta.
UE a introdus numele a zeci de oficiali ruşi şi lideri separatişti ucraineni pe lista sancţiunilor şi a vizat două companii cu sediul în Crimeea. Dar s-a abţinut să vizeze alte companii ruseşti şi să activeze un plan UE minuţios negociat în vederea impunerii unor sancţiuni sectoriale comerţului cu Rusia.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe