Citând surse diplomatice, cotidianul Financial Times Deutschland afirmă că un grup de state occidentale nu doresc ca Ucraina şi Georgia să obţină statutul de candidaţi la integrarea NATO în cursul summitului care va avea loc la Bucureşti săptămâna viitoare.
Potrivit sursei citate, în cursul întâlnirii din 2-4 aprilie, Georgia şi Ucraina speră totuşi să obţină aprobarea de a se alătura Planului de Acţiune în vederea Integrării (MAP). Acest lucru ar fi o confirmare a faptului că cele două ţări sunt pe drumul integrării.
Potrivit presei germane, printre ţările care se opun aderării Georgiei şi Ucrainei se numără Germania, Franţa, Italia, Spania, Olanda, Belgia, Portugalia şi Luxemburg.
Se pare că motivul principal pentru opoziţia acestor ţări îl reprezintă riscul izbucnirii unei crize cu Rusia.
La începutul săptămânii, viitorul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, declara într-un interviu acordat Financial Times că Moscova "nu este mulţumită de această situaţie".
"Această situaţie este extrem de îngrijorătoare pentru structura actuală a securităţii Europei", afirmă Medvedev.
De partea cealaltă, preşedintele SUA, George W. Bush, este în favoarea aderării Ucrainei şi Georgiei. La fel şi Polonia.
Opoziţia Berlinului faţă de aderarea celor două ţări are rolul de a menţine posibilitatea dialogului între SUA şi Rusia pentru ajungerea la un compromis în problema scutului american antirachetă. În acelaşi timp, Georgia a cerut Alianţei Nord-Atlantice să nu cedeze presiunilor Rusiei în privinţa aderării sale.