Băsescu, despre survol: România va acţiona în deplin acord cu regulile care vor fi stabilite de UE
„Am să încerc să deschid puţin o portiţă, fără să fie o portiţă conflictuală, legată de survol. Ca participant la ultimul Consiliu Ruropean, vă pot spune că nu s-a discutat problema survolului, şi România va acţiona în deplin acord cu regulile care vor fi stabilite la nivelul Uniunii Europene, în acest sens.
El a făcut precizarea în declaraţia de presă de după întâlnirea de la Cotroceni cu premierul şi cu miniştrii de Interne şi Apărare pe tema Ucraina.
„La solicitarea Statelor Unite, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec”, a afirmat vicepremierul rus Dmitri Rogozin într-un mesaj postat, sâmbătă, pe Twitter, din Transnistria, citat de agenţia Itar-Tass.
„Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160”, a precizat Rogozin, subliniind că sancţiunile nu-l vor determina să-şi anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria.
De asemenea, în postarea pe Facebook, vicepremierul rus a susţinut că România i-a închis spaţiul aerian în legătură cu „sancţiuni impuse de către Uniunea Europeană”, potrivit Itar-Tass.
Vicepremierul a acuzat probleme cu transportul şi joi, la venirea în regiunea separatistă moldoveană, unde a asistat la parada organizată pe 9 mai, de Ziua Victoriei asupra nazismului. El a anunţat, tot pe Twitter, că avionului său, care se îndrepta către Chişinău nu i s-a permis să traverseze spaţiul aerian al Ucrainei şi că a fost nevoit să ocolească prin Bulgaria şi România.
Ministerul ucrainean de Interne a dezminţit, joi seara, că ar fi interzis tranzitul avionului vicepreşedintelui rus Dmitri Rogozin prin spaţiul aerian al Ucrainei, afirmând că nu există obstacole pentru zborul avioanelor ruseşti, potrivit agenţiei Interfax.
„Se pare că vom merge la Chişinău prin Bulgaria şi România, zborul va dura 4-5 ore. Ucraina nu ne-a permis trecerea prin spaţiul său aerian”, a scris Rogozin joi, în mesajul postat pe Twitter. „Bine că Ucraina nu este ca Rusia (de mare), altfel ocolirea ar dura aproximativ 20 de ore”, adăuga el.
După ce avionul lui Rogozin a aterizat, pilotul a declarat că a fost întrebat de către controlori de trafic aerian din Bulgaria şi România dacă avionul transportă „un pasager (supus) unei interdicţii”.
„Au intenţionat să trimită avioane de interceptare”, a mai scris Rogozin.