Băsescu: În SUA am spus că nu sunt bani de F16, fiind necesară o finanţare pe termen lung

Preşedintele Băsescu afirmă, în emisiunea "După 20 de ani" ce va fi difuzată duminică la Pro TV, că în întâlnirile de la Washington a menţionat că România nu are banii necesari achiziţiei de avioane F16 şi că s-ar putea angaja într-un astfel de contract doar în baza unei finanţări pe termen lung.

Urmărește
505 afișări
Imaginea articolului Băsescu: În SUA am spus că nu sunt bani de F16, fiind necesară o finanţare pe termen lung

Băsescu: În SUA am spus că nu sunt bani de F16, fiind necesară o finanţare pe termen lung (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Poziţia exprimată de România, în speţă de mine, a fost: nu avem bani şi nu ne putem angaja într-un astfel de contract, decât dacă am găsi o soluţie de finanţare pe termen lung. Adică în următorii cinci-şase ani România nu va putea plăti miliarde, ci poate plăti 200 de milioane, maxim 300 de milioane anual. Acesta este mesajul meu. Nu este nici o presiune din partea americană să achiziţionăm avioane F16 neapărat. Avem noi însă o obligaţie asumată când am devenit stat membru NATO, să avem un număr de avioane cert, 48, compatibile cu echipamentele NATO. Că pot fi F16, că pot fi Rafale, că pot fi SAAB sau ştiu eu, important este cum găsim o soluţie de finanţare", a precizat Băsescu în emisiunea "După 20 de ani".

Şeful statului a menţionat că discuţia bilaterală în momentul de faţă nu este una de consistenţă, pentru că România nu are resurse financiare să achiziţioneze şi că Statele Unite au propus un proiect regional în care "mai multe state membre NATO, între care spre exemplu, Bulgaria, Croaţia, poate chiar Ungaria, care are avioanele suedeze în leasing şi se termină leasingul, ar putea să facă un pool de state care să susţină dotarea statelor membre NATO din zona răsăriteană a NATO cu avioane F16".

Potrivit lui Traian Băsescu, "subiectul a fost discutat la această dimensiune, deci foarte redusă, şi în discuţiile cu vicepreşedintele Biden, şi în discuţiile de la Pentagon, şi în discuţiile de la Parlament".

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, joi, că printre subiectele discutate de preşedintele Băsescu în SUA s-a numărat şi cel referitor la achiziţionarea de avioane F16, existând un plan care prevede o înţelegere regională, astfel că ar putea fi aparate noi, ceea ce ar ajuta linia de producţie Lockheed Martin.

Ambasadorul a spus că la această idee face referire şi prevederea din declaraţia comună cu privire la parteneriatul strategic potrivit căreia România şi SUA îşi propun să lucreze împreună la o abordare cu caracter regional care să poată ajuta ţările interesate să-şi modernizeze forţele aeriene.

"Este un plan care include şi Croaţia şi Bulgaria (...) Declaraţia se referă la acest lucru", a spus Gitenstein.

El a explicat că este vorba despre un "efort regional" care ar reduce costul acestor avioane prin faptul că ajută linia de producţie a companiei Lockheed Martin, dar şi pentru că ar presupune o diminuare a costurilor pentru antrenarea piloţilor.

CSAT a aprobat în martie 2010 achiziţionarea a 24 de avioane F16 în uz. Achiziţionarea avioanelor F16 aprobată de CSAT costa aproximativ 1,3 miliarde dolari, primele aparate, cu o resursă de zbor estimată la încă 10-15 ani, urmând să ajungă în România în 2013. Ministerul Apărării preciza la acel moment că cele 24 de avioane aprobate de CSAT sunt variantă Block 25, revitalizate şi complet echipate, iar pachetul cuprinde asistenţă tehnică pentru o perioadă de 3-5 ani şi pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregătirea personalului navigant şi tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, muniţia, armamentul, costuri administrative.

În august anul trecut, premierul Emil Boc a declarat însă că Executivul nu are bani pentru achiziţionarea avioanelor multirol.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici