„În general, tendinţa este către o uşoară creştere a activităţii” vulcanului Eyjafjöll, a declarat pentru AFP Steinunn Jakobsdottir de la Universitatea Islandei din Reykjavik.
„Există o efervescenţă deasupra vulcanului, din cauza topirii gheţarului care înconjoară craterul, dar este mai puţin vizibilă decât anterior”, a adăugat ea, estimând că norul de cenuşă nu se va mai ridica la mai mult de 3.000 de metri altitudine.
Jakobsdottir a subliniat că oamenii de ştiinţă nu au înregistrat niciun semn de activitate în afara Eyjafjöll.
Protecţia civilă a primit confirmarea că „norul rămâne la altitudine joasă” şi că situaţia este comparabilă cu cea din ziua anterioară, „când acesta a ajuns la 3.000 de metri maxim”.
Miercuri, oamenii de ştiinţă au anunţat că norul de cenuşă emis de Eyjafjöll din 14 aprilie, a coborât la un nivel „nesemnificativ”.
Potrivit previziunilor meteorologice, „vântul slab din nord care suflă astăzi (joi) ar trebui să se menţină vineri”, a precizat o purtătoare de cuvânt a pazei de coastă, Hrafnhildur Stefansdottir.
Potrivit ei, în prezent a căzut foarte puţină cenuşă şi în orice caz nu în zonele locuite.
O uşoară creştere a nivelului apelor generată de topirea gheţarului Eyjafjallajökull care înconjoară vulcanul a fost observată în cursul nopţii, potrivit lui Stefansdottir.
„Toate drumurile sunt deschise în regiunea vulcanului”, a adăugat ea.