"Vom amenda Constituţia, fapt ce ne va permite aderarea, fără întârzieri, la Uniunea Europeană în cadrul următorului mandat", a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Social-Democrat, Arni Pall Arnason.
Pentru a schimba Constituţia Islandei, trebuie dizolvat Parlamentul şi organizate noi alegeri. Noul Guvern, în funcţie de duminică, a propus data de 25 aprilie.
Noua coaliţie de stânga, formată din Partidul Social-Democrat şi Partidul Stânga-Ecologişti, a înlocuit-o pe cea a Partidului Independenţei (centru-dreapta) şi a Partidului Social-Democrat, care a fost obligat săptămâna trecută să demisioneze în urma protestelor populare.
Social-democraţii sunt în favoarea Uniunii Europene, considerând că aderarea ar permite ţării de 320.000 de locuitori să-şi gestioneze mai bine economia instabilă.
După ce a fost una din cele mai prospere economii ale plantei, Islanda a ajuns în octombrie în pragul recesiunii din cauza crizei financiare internaţionale.
Pentru moment, programul noului Guvern, care a fost prezentat duminică, nu a făcut referire decât la publicarea unui raport, până la 15 aprilie, în privinţa aderării la UE.
Partidul Stânga-Ecologişti este mai degrabă eurosceptic deoarece consideră că Uniunea Europeană va restrânge suveranitatea ţării şi îi va limita autoritatea asupra drepturilor de pescuit, sector important al economiei islandeze.
"Am dori o candidatură imediată, dar, din păcate, nimeni nu este dispus să ne susţină", a menţionat Arnason.
Islanda, care este membru al spaţiului economic european (EEE), a îndeplinit deja criteriile de aderarea la UE. Islanda ar putea deveni membru al UE până în 2011, a declarat, săptămâna trecută, pentru cotidianul britanic The Guardian, comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn.