"Retragerea forţelor militare şi a muniţiilor ruse (…) trebuie să aibă loc în totalitate, fără condiţii şi în mod transparent", a declarat ministrul în faţa colegilor săi din cadrul OSCE, organizaţie care încearcă să rezolve acest conflict îngheţat de la începutul anilor ’90.
"Eşecul eforturilor (pentru reglementarea problemei transnistrene) provine din lipsa de voinţă politică a anumitor factori", a adăugat el, într-o acuzaţie transparentă la adresa Rusiei, care susţine tendinţele separatiste ale acestei regiuni.
Stratan a cerut de asemenea ca trupele ruse, care controlează "frontiera" moldo-transnistreană, să fie înlocuite de o "misiune civilă", considerând că un război similar celui din anii ’90 dintre moldoveni şi transnistreni, susţinuţi de Rusia, este puţin probabil.
Şeful delegaţiei americane la Helsinki pentru consiliul ministerial al OSCE, William Burns, a apreciat joi că prezenţa militară rusă din R. Moldova este o "problemă majoră" pentru Europa.
În aprilie, preşedintele moldovean s-a întâlnit cu liderul regiunii separatiste Transnistria, Igor Smirnov, pentru prima dată în decurs de şapte ani, lăsând să se prefigureze o rezolvarea a conflictului. Dar de atunci negocierile sunt blocate.