Rusia nu ar putea deveni membră a Uniunii Europene într-un viitor foarte apropiat, dar ar puta fi luat în considerare un parteneriat extins, a precizat fostul lider sovietic. Acest tip de cooperare este totuşi posibil numai dacă cele două părţi nu impun anumite condiţii politice, a adăugat el.
Gorbaciov a precizat că relaţiile dintre UE şi Rusia sunt esenţiale pentru a face din Europa o putere mondială, iar acest lucru este necesar pentru a crea un echilibru la nivel mondial. "Dacă nu se va întâmpla acest lucru, evoluţia procesului global va deveni şi mai imprevizibilă", a arătat Gorbaciov.
"Uniunea Europeană trebuie să aibă o viziune clară şi independentă în problemele mondiale, ceea ce nu s-a mai întâmplat de la sfârşitul Războiului Rece", a explicat el.
În cadrul aceleiaşi întâlniri, ministrul ungar al Dezvoltării Regionale, Gordon Bajnai a declarat că următorii şapte ani vor fi cruciali pentru Uniunea Europeană, având cea mai dificilă sarcină în creşterea competitivităţii.
Preşedintele Academiei ungare de Ştiinţă, Szilveszter E. Vizi a apreciat că societatea Europei moderne este sprijinită de ştiinţă întrucât UE dezvoltă o societate şi o economie pe baze ştiinţifice.
Sesiunea de două zile care se desfăşoară la Academia de Ştiinţe are ca obiectiv o revizuire a ultimilor 50 de ani ai UE şi a perioadei de după semnarea tratatului de reformă, ca şi a programului de extindere a acesteia.