Acest dosar al imigraţiei este unul dintre punctele cele mai sensibile ale summitului franco-italian care se va desfăşura marţi la Roma, cu şeful Guvernului italian, Silvio Berlusconi, şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy.
Duminica trecută, Parisul a generat furia italienilor suspendând circulaţia trenurilor din oraşul italian Ventimiglia spre sud-estul Franţei, apreciind că un tren care avea la bord manifestanţi ce doreau să însoţească imigranţi tunisieni reprezină un risc de tulburări.
Franţa este nemulţumită că Italia a decis să le acorde permise de sejur de şase luni celor peste 20.000 de imigranţi tunisieni sosiţi pe teritoriul său din ianuarie, pentru a putea merge la „prieteni şi părinţi” în Franţa şi în alte ţări din Europa.
„Există o regulă care prevalează în acordurile Schengen, anume că prima ţară de intrare gestionează populaţiile imigrante”, a amintit luni ministrul francez de Interne, Claude Gueant.
El a subliniat că cetăţenii străini cărora Italia le acordă autorizaţii provizorii trebuie să demonstreze că dispun de resurse financiare pentru a sta în alte ţări şi apoi pentru a se întoarce în ţările lor.
În absenţa acestor resurse, „vom expulza aceste persoane în Italia, care este ţara de prim sejur”, a precizat Gueant.