„Siria avansează pe calea reformelor generalizatate şi doreşte să profite de experienţa ţărilor europene”, a declarat al-Assad, în cadrul unei întâlniri, la Damasc, cu ministrul bulgar al Afacerilor Externe, Nikolai Maldenov.
Aceasta este prima declaraţie publică a şefului statului sirian de la discursul susţinut în faţa Parlamentului, la 30 martie, şi după două zile de la noile violenţe sângeroase care au avut loc la Deraa, locul de unde a pornit mişcarea de contestare, în sudul ţării.
La rândul său, ministrul bulgar a subliniat „importanţa securităţii şi stabilităţii în Siria” şi şi-a exprimat „susţinerea faţă de procesul de reforme” anunţate în această ţară.
Confruntându-se cu o mişcare de contestare fără precedent, autorităţile siriene şi-au exprimat voinţa de a adopta reforme, mai ales abrogarea legii care a instituit situaţia de urgenţă în această ţară, în 1963, care a redus în mod sensibil libertăţile publice.
La sfârşitul lui martie, al-Assad a însărcinat o Comisie Juridică să redacteze o nouă legislaţie, pentru înlocuirea legii care instituie starea de urgenţă.
Între reformele anunţate se află o lege privind pluralismul partidelor politice şi o relaxare a legii presei.