Într-un interviu pentru BBC, Bashar al-Assad a negat că forţele guvernamentale siriene au lansat la întâmplare bombe-butoi (dispozitive improvizate constând în butoaie umplute cu explozibil şi şrapnel, care sunt lansate dintr-o aeronavă-n.r.) în zone controlate de rebeli, care au provocat moartea a mii de civili. „Avem bombe, rachete şi gloanţe… Nu avem bombe-butoi, nu avem butoaie”, a precizat el, calificând aceste acuzaţii drept „poveşti de copii”.
În condiţiile în care războiul intră în cel de-al cincilea an, bombele-butoi au devenit cea mai cunoscută armă din arsenalul regimului sirian.
Dar Assad insistă că armata siriană nu le-ar folosi în zone locuite. „Ştiu despre armată. Ei folosesc gloanţe, rachete şi bombe. Nu am auzit ca armata să folosească butoaie sau cratiţe”, a afirmat el.
Răspunsul lui, cu menţionarea cratiţelor, este fie o dovadă de insensibilitate, o încercare stângace de umor, fie un semn că Assad este atât de deconectat de la situaţia din ţară încât se simte copleşit, comentează BBC.
„Atunci când tragi, ţinteşti, iar când tragi, când ţinteşti, îi vizezi pe terorişti pentru a proteja civilii (…). Nu poţi avea război fără victime”, a adăugat Assad.
Activiştii pentru drepturile omului afirmă că bombele-butoi sunt lansate adesea din elicoptere – pe care numai forţele guvernamentale le-ar avea – de la altitudine mare, pentru a evita atacurile antiaeriene. De la acea distanţă, este imposibil să ţinteşti cu precizie, potrivit activiştilor.
Assad a negat de asemenea că forţele sale ar fi folosit arme chimice cu clor, în pofida anchetelor Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice care susţin că cel puţin 13 persoane au fost ucise într-o serie de atacuri cu clor, lansate cu ajutorul elicopterelor anul trecut.
Preşedintele sirian a mai declarat că Guvernul său primeşte mesaje de la coaliţia internaţională condusă de Statele Unite care bombardează obiective ale grupării Stat Islamic în Siria. Assad a subliniat că nu a existat o cooperare directă de la începutul campaniei de raiduri aeriene a coaliţiei, în septembrie, dar a precizat că părţi terţe, printre care Irakul, oferă informaţii.