- Home
- Externe
- MOSCOVA, (26.04.2019, 15:17)
- Mihai Draghici
Baza de la Deveselu: Rusia cere noi informaţii, după explicaţiile SUA privind un nou sistem balistic
Rusia a primit informaţii din partea Statelor Unite privind instalarea temporară a sistemului balistic THAAD în România, a anunţat vineri Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, argumentând că sunt necesare clarificări suplimentare privind baza de la Deveselu.
Urmărește
4076 afișări
Rusia a primit explicaţii din partea SUA despre montarea unui sistem balistic în România/ Moscova are neclarităţi privind baza de la Deveselu
"Am primit anumite informaţii şi explicaţii despre motivele instalării temporare a sistemului THAAD pe durata lucrărilor de întreţinere la baza balistică din Deveselu, România. Analizăm informaţiile", a declarat Serghei Riabkov, citat de agenţia de presă Tass.
Rusia "nu poate înţelege ce sarcini va îndeplini sistemul Aegis pentru uz terestru în domeniul apărării balistice. Poate că problema este că noi înţelegem ameninţările în mod diferit faţă de SUA şi aliaţii acestei ţări", a subliniat Riabkov.
"De asemenea, nu este clar pentru Rusia cum pot Statele Unite - dacă pot - să garanteze că lansatoarele universale Mk-41, incluse în sistemul Aegis Ashore, nu vor fi folosite pentru lansarea rachetelor sol-sol. Am discutat de multe ori despre această problemă cu colegii noştri americani în timpul negocierilor pe tema Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), atunci când încă era posibil să ajungem la un acord rezonabil şi să menţinem Tratatul. Cu toate acestea, decizia Statelor Unite de a submina Tratatul a prevalat. Tratatul probabil va înceta să existe pe 2 august 2019", a subliniat Serghei Riabkov.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Sistemul balistic Terminalul Zonei de Apărare la Mare Altitudine (Terminal High Altitude Area Defense, THAAD) va fi instalat temporar în România pe durata lucrărilor de întreţinere şi modernizare a Bazei NATO de la Deveselu (Olt), unde sunt montate interceptoare Aegis de uz terestru.
Oficial rus: Sistemele balistice ale SUA au rolul lansării unui atac nuclear asupra Rusiei
Sistemele balistice montate de SUA, inclusiv cele din Europa, au rolul de a crea capabilităţi pentru lansarea unui atac nuclear contra Rusiei, afirmă generalul Viktor Poznikhir, prim-vicepreşedinte al Departamentului operaţional al armatei ruse, ameninţând ţările care găzduiesc astfel de instalaţii. "Instalarea unui sistem balistic în apropierea frontierelor noastre creează potenţialul pentru lansarea unui atac puternic al SUA, de tip nuclear, asupra Rusiei", a declarat generalul Viktor Poznikhir la Conferinţa pentru Securitate Internaţională de la Moscova.
Prin dezvoltarea unui astfel de sistem balistic mondial, Washingtonul încearcă şi să obţină potenţialul de a lansa un astfel de atac fără a exista riscul unei riposte împotriva vreunui stat aliat, a subliniat oficialul militar rus.
Oficialul militar rus a avertizat naţiunile care găzduiesc sau vor găzdui elemente ale sistemului balistic american că aceste instalaţii militare vor fi ţinte prioritare în cazul unui conflict, subliniind că distrugerea focoaselor nucleare va genera contaminare radioactivă pe termen lung. "Prin urmare, ţările care participă la construirea sistemului balistic al Pentagonului ar putea avea de suferit", a explicat generalul Viktor Poznikhir.
Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană. Relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina şi Siria.
Recent, Administraţia Vladimir Putin l-a convocat pe ataşatul militar al Statelor Unite pentru a-i transmite o propunere de măsuri în sensul menţinerii Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Printre măsurile propuse de Rusia se numără distrugerea instalaţiilor de lansare MK-41, folosite inclusiv în sistemul balistic Aegis Ashore, montat în România şi care urmează să fie amplasat şi în Polonia. "Ministerul rus al Apărării invită partea americană, în perioada premergătoare anulării Tratatului INF, să ia măsurile necesare pentru revenirea la respectarea strictă a acordului prin distrugerea sistemelor de lansare terestre MK-41 dezvoltate pentru lansarea de rachete Tomahawk, a rachetelor cu raze de acţiune scurtă şi medie şi a dronelor militare care intră sub incidenţa Tratatului. Ataşatul militar al Ambasadei SUA din Moscova a fost invitat la Ministerul rus al Apărării pentru a i se înmâna o notificare", a comunicat Ministerul rus al Apărării.
Alianţa Nord-Atlantică are propria responsabilitate pentru încălcarea Tratatului INF prin instalarea sistemelor balistice americane în România şi Polonia, a acuzat Administraţia Rusiei, îndemnând ţările din Europa să evite transformarea continentului în spaţiu de confruntare militară.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: ALERTA se menţine. 140 de persoane căutate activ pentru atacurile teroriste din Sri Lanka. Bisericile şi moscheile, închise
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe