Bazinul reactorului 4 al centralei Fukushima, „principala preocupare” în Japonia – ASN
În acest reactor, unde s-au declanşat incendii marţi şi miercuri, înainte de a fi stinse, „vaporizarea (evaporarea) apei din bazin continuă”, antrenând o scădere a nivelului apei în aceste bazine unde este stocat combustibilul folosit şi radioactiv, precizează ASN, într-un comunicat.
„(…) Autorităţile japoneze au afirmat că materii radioactive ar putea fi emise direct în atmosferă”, subliniază organismul francez.
„Compania TEPCO şi autorităţile japoneze caută modalităţi pentru reluarea procesului de umplere a bazinului”, potrivit ASN, care apreciază că acest bazin al reactorului 4 „constituie principala preocupare”.
ASN consideră de asemenea „preocupantă” evoluţia stării de siguranţă a reactorului 3, unde „incinta de protecţie (…) ar fi putut fi avariată” şi unde nivelul apei este dificil de menţinut.
Privind reactorul 2, cele două explozii de marţi au „provocat probabil o degradare a incintei de protecţie în partea sa inferioară”, afirmă ASN, ceea ce „ar fi la originea creşterii semnificative a emisiilor radioactive detectate punctual la limita zonei centralei”.
Incinta de protecţie a reactorului 1 a „rămas întreagă”, precizează ASN.
„Dar la Tokyo, creşterea nivelului de radioactivitate rămâne slabă şi nu necesită nicio acţiune de protecţie a populaţiilor”, potrivit ASN.
Organismul se arată îngrijorat şi de radioprotecţia muncitorilor, considerată „foarte preocupantă, în special în ceea ce priveşte nivelul de radiaţii în sălile de comandă”, amintind că o evacuare provizorie a centralei a avut loc în ziua de miercuri.