BBC: Cum s-ar putea numi Regatul Unit în cazul independenţei Scoţiei

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (UK) îşi va păstra cel mai probabil denumirea în cazul în care Scoţia va obţine independenţa la referendumul de joi, dar o serie de alternative au fost prezentate pentru situaţia în care regatul ar trebui să-şi schimbe numele, notează BBC.

Urmărește
1092 afișări
Imaginea articolului BBC: Cum s-ar putea numi Regatul Unit în cazul independenţei Scoţiei

BBC: Cum s-ar putea numi Regatul Unit în cazul independenţei Scoţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Restul UK" este varianta folosită cel mai des, fiind observată de 293 de ori în documentul Guvernului scoţian privind independenţa, însă există riscul ca Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord să fie percepute ca nişte rămăşiţe ale Scoţiei. Abrevierea rUK este deja folosită de universităţile din Scoţia pentru a face diferenţa între studenţii scoţieni şi cei din restul regatului şi apare în mod regulat în ziare scoţiene ca The Herald sau Scotsman.

Între timp, mai multe documente de analiză privind Scoţia, publicate de Guvernul de la Londra, favorizează folosirea sintagmei "UK continuu".

"Future UK" (Viitorul UK) a fost o variantă vehiculată de jurnalistul John Lanchester în London Review of Books, iar "Former UK" (Fosta UK) a fost propusă de editorialistul revistei The Spectator Charles Moore. Sintagme vioaie, dar, după cum remarcă cei doi autori, abrevierea fUK este oarecum nefericită.

Regatul Unit a suferit numeroase modificări în trecut, iar diferitele nume folosite sunt adesea readuse în discuţie, subliniază profesorul Linda Colley de la Universitatea Princeton, în cartea sa "Acte de Uniune şi Diviziune".

Sintagma Regatul Unit a început să fie folosită odată cu Actul de Uniune din 1801, care a adus laolaltă Regatul Marii Britanii (Anglia, Ţara Galilor şi Scoţia) şi Regatul Irlandei.

Potrivit profesorului Daniel Szechi, istoric la Universitatea din Manchester, independenţa Scoţiei ar putea duce problema cu mult în urmă, la un aranjament constituţional foarte "retro". "În cazul independenţei, ne întoarcem într-un punct dinainte de anii 1530, când Anglia avea puteri indirecte asupra Irlandei şi Ţării Galilor, dar nu şi asupra Scoţiei". "Cred că redenumirea UK în Imperiul Englez nu ar mulţumi galezii şi nord-irlandezii", apreciază el.

Alan Trench, profesor de politică la Universitatea din Ulster, consideră însă că termenul UK va fi menţinut chiar şi în cazul independenţei Scoţiei, dar acest lucru trebuie decis de restul membrilor regatului.

Între timp, Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord ar trebui să observe cu satisfacţie că nici Scoţia nu este imună faţă de rebranding. Cititorii ziarelor din nord sunt deja obişnuiţi ca Scoţia independentă să fie denumită "iScotland".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici