- Home
- Externe
- LONDRA, (17.09.2014, 13:02)
- Ioana Bojan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BBC: Cum s-ar putea numi Regatul Unit în cazul independenţei Scoţiei
Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (UK) îşi va păstra cel mai probabil denumirea în cazul în care Scoţia va obţine independenţa la referendumul de joi, dar o serie de alternative au fost prezentate pentru situaţia în care regatul ar trebui să-şi schimbe numele, notează BBC.
Urmărește
1092 afișări
BBC: Cum s-ar putea numi Regatul Unit în cazul independenţei Scoţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Restul UK" este varianta folosită cel mai des, fiind observată de 293 de ori în documentul Guvernului scoţian privind independenţa, însă există riscul ca Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord să fie percepute ca nişte rămăşiţe ale Scoţiei. Abrevierea rUK este deja folosită de universităţile din Scoţia pentru a face diferenţa între studenţii scoţieni şi cei din restul regatului şi apare în mod regulat în ziare scoţiene ca The Herald sau Scotsman.
Între timp, mai multe documente de analiză privind Scoţia, publicate de Guvernul de la Londra, favorizează folosirea sintagmei "UK continuu".
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
"Future UK" (Viitorul UK) a fost o variantă vehiculată de jurnalistul John Lanchester în London Review of Books, iar "Former UK" (Fosta UK) a fost propusă de editorialistul revistei The Spectator Charles Moore. Sintagme vioaie, dar, după cum remarcă cei doi autori, abrevierea fUK este oarecum nefericită.
Regatul Unit a suferit numeroase modificări în trecut, iar diferitele nume folosite sunt adesea readuse în discuţie, subliniază profesorul Linda Colley de la Universitatea Princeton, în cartea sa "Acte de Uniune şi Diviziune".
Sintagma Regatul Unit a început să fie folosită odată cu Actul de Uniune din 1801, care a adus laolaltă Regatul Marii Britanii (Anglia, Ţara Galilor şi Scoţia) şi Regatul Irlandei.
Potrivit profesorului Daniel Szechi, istoric la Universitatea din Manchester, independenţa Scoţiei ar putea duce problema cu mult în urmă, la un aranjament constituţional foarte "retro". "În cazul independenţei, ne întoarcem într-un punct dinainte de anii 1530, când Anglia avea puteri indirecte asupra Irlandei şi Ţării Galilor, dar nu şi asupra Scoţiei". "Cred că redenumirea UK în Imperiul Englez nu ar mulţumi galezii şi nord-irlandezii", apreciază el.
Alan Trench, profesor de politică la Universitatea din Ulster, consideră însă că termenul UK va fi menţinut chiar şi în cazul independenţei Scoţiei, dar acest lucru trebuie decis de restul membrilor regatului.
Între timp, Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord ar trebui să observe cu satisfacţie că nici Scoţia nu este imună faţă de rebranding. Cititorii ziarelor din nord sunt deja obişnuiţi ca Scoţia independentă să fie denumită "iScotland".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe