- Home
- Externe
- LONDRA, (21.02.2014, 08:39)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BBC: Oligarhii ucraineni sunt "călcâiul lui Ahile" al lui Viktor Ianukovici
Oligarhii ucraineni, care controlează mare parte din economia ţării şi aproximativ 80 de parlamentari din cadrul formaţiunii guvernamentale Partidul Regiunilor, ar putea deveni parte a unei soluţii în Ucraina şi ar putea contribui la readucerea ţării pe făgaşul normalităţii, comentează BBC.
Urmărește
1900 afișări
BBC: Oligarhii ucraineni sunt "călcâiul lui Ahile" al lui Viktor Ianukovici
În Ucraina, fuziunea între politică şi mediul de afaceri este mai mult regula decât excepţia. Deţinerea unor funcţii legislative şi executive de rang înalt oferă acces la controlarea sistemului, la finanţele publice şi la imunitate.
De exemplu, cel mai bogat ucrainean, Rinat Ahmetov, principalul susţinător financiar al regimului şi un vechi aliat al preşedintelui Viktor Ianukovici, a fost până recent membru al Parlamentului. Aceste privilegii pot aduce beneficii substanţiale. Ahmetov controlează un grup de circa 50 de parlamentari şi a emis două declaraţii în care a condamnat violenţa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
-
The Guardian: Cum plănuieşte Donald Trump să conteste alegerile prezidenţiale din SUA dacă le va pierde
Alţi moguli puternici din cadrul Partidului Regiunilor sunt Vadim Novinski, cel de-al treilea cel mai bogat om din Ucraina, şi Serhii Tigipko, fost candidat la preşedinţie şi ministru al Muncii, care a cerut formarea unui Guvern de tehnocraţi.
Mai este grului "Firtaş" din Parlament, condus de magnatul în domeniul gazelor Dmitro Firtaş şi vicepremierul Igor Boiko. Acesta include 30 de parlamentari.
Un aliat apropiat al lui Firtaş, Serhii Liovocikin a demisionat din funcţia de şef al administraţiei prezidenţiale dar a rămas consilierul lui Ianukovici. Odată cu creşterea numărului victimelor, magnatul gazelor a emis o declaraţie în care face apel la pace, pentru prima dată de la începutul crizei.
Declaraţii ca acestea nu sunt suficiente pentru a pune capăt vărsării de sânge. Grupurile de afaceri au ezitat până acum să îşi asume responsabilitatea şi să se folosească de influenţa lor în Parlament pentru a forţa o rezoluţie.
Acest lucru explică parţial escaladarea violenţei în această săptămână la Kiev, în timp ce Parlamentul nu a reuşit să voteze modificarea Constituţiei, care ar fi redus competenţele prezidenţiale înaintea alegerilor.
Clanul de afaceri este călcâiul lui Ahile al regimului. Cu sancţiuni inteligente, care să vizeze activele şi interzicerea vizelor, inclusiv pentru membrii familiei Ianukovici, Occidentul poate ajuta la reinstaurarea liniştii în Ucraina.
Marile companii au nevoie de acces pe piaţa europeană, iar instabilitatea le va devaloriza activele. Tăierea oxigenului european ar putea însemna că preţul de a face afaceri sub preşedinţia lui Ianukovici este prea mare. Aceasta este principala pârghie pe care o au UE şi Statele Unite.
Sub presiunea sancţiunilor, grupul oamenilor de afaceri are suficienţi reprezentanţi în Parlament pentru a forma o nouă majoritatea cu opoziţia şi deputaţii independenţi. Fisurile din cadrul Partidului Regiunilor au început deja, şapte parlamentari anunţându-şi plecarea din partid şi îndemnând şi alţii să facă la fel.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: DEVASTAREA Pieţei Independenţei din Kiev: Efectele protestelor din capitala Ucrainei - FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe