- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (04.11.2014, 23:33)
- Eliana Radulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BEC: Alegătorii din diaspora pot veni la vot cu declaraţiile completate, le vor semna în secţie
Birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate trebuie să fie completate în 5 zile dacă nu au numărul maxim de membri, iar alegătorii vor putea veni la turul 2 cu declaraţia pe proprie răspundere printată şi completată, urmând să o semneze şi dateze în secţie, a decis, marţi, BEC.
Urmărește
1311 afișări
BEC: Alegătorii din diaspora pot veni la vot cu declaraţiile completate, le vor semna în secţie
Reprezentanţi ai MAE şi BEC au avut, marţi, discuţii legate de posibilităţile de fluidizare a procesului de vot în străinătate la turul 2 al prezidenţialelor, din 16 noiembrie. După aceste discuţii, BEC a adoptat, marţi, o decizie şi o hotărâre şi a remis un comunicat.
Decizia BEC adoptată marţi prevede că în termen de 5 zile, în situaţia în care biroul electoral al secţiei de votare din străinătate nu este constituit din numărul maxim de membri, preşedintele biroului va putea asigura completarea acestuia cu persoane din lista întocmită de MAE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Potrivit legii, fiecare birou electoral al secţiei de votare din străinătate este constituit dintr-un preşedinte, desemnat de şeful reprezentanţei diplomatice, de regulă din cadrul acesteia, şi din 2 până la 6 reprezentanţi ai formaţiunilor politice care au propus candidaţi şi că birourile electorale pentru secţiile de votare din străinătate nu pot funcţiona cu mai puţin de 3 membri, preşedinte şi 2 reprezentanţi ai formaţiunilor politice care au propus candidaţi.
Completarea birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate cu reprezentanţii formaţiunilor politice care au propus candidaţi se face de către preşedintele biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate. În lege se mai arată că, în cazul în care numărul persoanelor propuse de formaţiunile politice este insuficient pentru completarea birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate, acestea sunt completate cu persoane cu o bună reputaţie şi fără apartenenţă politică, dintr-o listă întocmită de Ministerul Afacerilor Externe.
Legea mai stabileşte că lista este transmisă spre avizare Autorităţii Electorale Permanente de către Ministerul Afacerilor Externe, în formatul solicitat de aceasta, în termen de două zile de la întocmire. Avizul Autorităţii Electorale Permanente se comunică Ministerului Afacerilor Externe până cel mai târziu cu 5 zile înaintea desemnării preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare.
De asemenea, BEC a decis că alegătorii din străinătate îşi vor putea printa singuri formularul declaraţiei pe propria răspundere, afişat pe site-urile BEC şi al MAE, document pe care îl vor putea completa şi în afara secţiilor de votare.
Decizia a fost adoptată ţinând cont de necesitatea fluidizării procesului de votare la secţiile de votare din străinătate în cazul organizării unui al doilea tur de scrutin pentru alegerea Preşedintelui României.
Potrivit deciziei BEC, în toate cazurile, după identificarea alegătorului, semnarea şi datarea declaraţiei pe propria răspundere se va face numai în faţa membrilor biroului electoral al secţiei de votare din străinătate.
Într-un comunicat remis presei, BEC menţionează că această decizie a fost adoptată în urma întâlnirii pe care membrii BEC au avut-o, marţi, cu ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, şi cu reprezentanţii Biroului Electoral pentru Secţiile de votare din străinătate şi la solicitarea MAE.
Potrivit comunicatului, Biroul Electoral Central "a pus în discuţie şi oportunitatea şi posibilitatea reală de suplimentare a secţiilor de votare din străinătate", precum şi "necesitatea de a se asigura şi a se lucra cu un număr de ştampile egal cu numărul de cabine de vot, chiar dacă nu sunt prezenţi toţi membrii biroului electoral al secţiei de votare".
În comunicat se mai arată că, în urma acestor discuţii, BEC a adoptat şi o hotărâre. În preambulul acesteia se arată că a fost adoptată având în vedere "situaţia creată de incidentele ivite la secţiile de votare din străinătate, privind exerciţiul dreptului la vot" în data de 2 noiembrie. În hotărâre se precizează că menţiunea din legea pentru alegerea preşedintelui că al doilea tur de scrutin se organizează pe baza "aceloraşi liste de alegători" se referă doar la secţiile de votare din ţară, spre deosebire de secţiile de votare din străinătate.
Întrebat de MEDIAFAX în ce mod Hotărârea BEC este de natură să fluidizeze procesul electoral la secţiile de votare din străinătate la al doilea tur de scrutin, purtătorul de cuvând al BEC, Marian Muhuleţ, a menţionat că nu are mandat să comenteze această decizie a Biroului.
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, marţi, că a propus BEC simplificarea procedurii de completare a declaraţiei pe propria răspundere şi a listei pe care trebuie să se înscrie votanţii din diaspora, precum şi mărirea numărului de cabine de vot, acolo unde o permite spaţiul.
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, marţi, după întâlnirea cu reprezentanţi ai BEC, că MAE a propus ca declaraţie pe propria răspundere să poată fi descărcată online şi completată înainte de vot, urmând ca la secţia de vot să fie doar semnată. Totodată, MAE doreşte ca decizia BES din 2 noiembrie prin care această declaraţie a putut fi completată şi în proximitatea secţiei de votare să fie menţinută.
Şeful diplomaţiei a mai spus că MAE a propus şi simplificarea procedurii de completare a listei cu datele cu caracter personal. O altă propunere se referă la creşterea numărului de cabine de vot, acolo unde există spaţiu.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ce va face Musk în noua funcție la „Departamentul de eficiență guvernamentală”?
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Citește și: Ce scrie presa străină despre incidentele de la alegerile româneşti la secţiile din străinătate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Mark Zuckerberg a înregistrat propria sa versiune a piesei rap „Get Low” alături de starul american T-Pain
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
-
ieri, 22:27