Beijingul a cenzurat discuţiile despre incidentul din Piaţa Tiananmen

Vehiculul care a intrat în mulţime, apoi a explodat, în Piaţa Tiananmen, era foarte puţin menţionat marţi în presa chineză, în timp ce relatările neautorizate despre eveniment pe reţelele de socializare au fost cenzurate.

Urmărește
124 afișări
Imaginea articolului Beijingul a cenzurat discuţiile despre incidentul din Piaţa Tiananmen

Beijingul a cenzurat discuţiile despre incidentul din Piaţa Tiananmen (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Modul evaziv în care presa chineză a tratat evenimentul reflectă restricţiile impuse de autorităţi, într-o ţară unde instituţiile mass-media primesc frecvent instrucţiuni din partea Guvernului de a nu prezenta subiecte considerate ca fiind subversive de către Partidul Comunist, aflat la putere.

Marţi, Ştirile din Beijing, un cotidian mai critic la adresa puterii, a dat prioritate acoperirii unei greve a personalului medical din estul Chinei şi s-a limitat să republice un comunicat al agenţiei China Nouă.

Presa de stat a insistat asupra eforturilor pentru a oferi servicii de prim ajutor victimelor şi nu a oferit nicio precizare despre caracterul deliberat sau nu al ieşirii vehicului de pe partea carosabilă, o acţiune soldată cu cinci morţi şi zeci de răniţi.

Un site de Internet, Uighurbiz.net, a anunţat că un jurnalist a primit un ordin din partea Guvernului potrivit căruia "niciun conţinut, fotografii sau înregistrări video nu pot fi adăugate (comunicatului oficial)", iar "titlul nu poate fi modificat".

Acest presupus ordin nu a putut fi confirmat de AFP.

Articolele despre incidentul din Tiananmen publicate de Nanfang Dushibao au fost şterse imediat de pe site-ul de Internet al acestui cotidian.

În reţelele de socializare chineze, supravegheate de către autorităţi, internauţi au postat rapid imagini cu explozia produsă luni în Piaţa Tiananmen, generând întrebări dacă este vorba sau nu despre un act de protest. Însă relatările martorilor oculari au fost şterse.

Unul dintre ei, care a postat fotografii pe foarte popularul site de microblogging Sina Weibo, echivalentul chinez al Twitter-ului, a fost contactat de către angajaţi ai acestei reţele de socializare, care l-au anunţat să nu difuzeze şi alte informaţii, a anunţat el pentru AFP, sub acoperirea anonimatului.

Porivit presei chineze, Sina Weibo are mii de persoane însărcinate cu supravegherea conţinuturilor difuzate de către utilizatori şi cenzurarea postărilor cu caracter politic ce abordează subiecte foarte sensibile.

Posturile de televiziune din China nu a difuzat imagini din Piaţa Tiananmen, în timp ce forţele de ordine i-au reţinut jurnaliştii care făceau fotografii la faţa locului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici