- Home
- Externe
- BRUXELLES, (18.12.2012, 19:53)
- Stefan Costin Anghel
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Belgia doreşte extinderea legii eutanasiei la copii şi bolnavi de Alzheimer
Belgia va porni o nouă dezbatere asupra legii care autorizează eutanasia începând cu 2002, în scopul de a determina dacă ea ar putea fi extinsă la minori şi persoane cu maladia Alzheimer.
Urmărește
318 afișări
Belgia doreşte extinderea legii eutanasiei la copii şi bolnavi de Alzheimer (Imagine: Shutterstock)
Modificarea legii este iniţiată de Partidul Socialist (PS), principalul partid din Valonia, modificare care va fi expusă vineri în Parlament.
"Este vorba despre modificarea legii, în scopul de a ţine mai bine cont de situaţiile dramatice, de poveştile extrem de dureroase în faţa cărora (...) nu putem rămâne fără un răspuns", a explicat preşedintele partidului, Thierry Giet.
Este aşteptat ca aceste modificări să fie aprobate, deoarece sunt apărate deopotrivă de partidele de dreapta, de stânga şi de cele ecologiste.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
Prima dintre aceste modificări vizează "extinderea drepturilor minorilor care au discernământ, atinşi de o maladie incurabilă şi aflaţi într-o suferinţă care nu poate fi ameliorată", potrivit textului PS.
Legea, adoptată în 2002, nu se aplică în prezent decât persoanelor peste 18 ani.
Cu toate acestea, lumea medicală s-a confruntat cu multe cazuri de adolescenţi în astfel de situaţii, adolescenţi care "aveau capacitatea de a discerne" asupra deciziilor de acest tip, a explicat senatorul socialist Philippe Mahoux, co-autor al legii.
Belgia vrea să urmeze exemplul Olandei, prima ţară din lume care a legalizat eutanasia în aprilie 2002.
Senatorul Mahoux propune în acelaşi timp lansarea unei dezbateri care are scopul de a confirma dacă ultimele descoperiri în domeniul neurologic permit aplicarea legii asupra persoanelor atinse de maladii mentale degenerative, (de tipul Alzheimer), în cazul în care aceştia o caută".
Prudent, PS subliniază că circumstanţele ar trebui să fie "foarte bine definite pentru a garanta atât autonomia pacienţilor cât şi siguranţa juridică a medicilor".
În Olanda, eutanasia a fost practicată pentru prima dată în 2011, asupra unui pacient aflat într-un stadiu avansat al maladiei Alzheimer.
Dezbaterea asupra ameliorării legii în Belgia ar trebui vizeze în egală măsură îmbunătăţirea formării medicilor şi procedura de "declaraţie anticipată", care îi permite unui pacient să fie capabil să-şi exprime dorinţa de a cere în mod explicit eutanasia.
În 2011, 1.133 de cazuri de eutanasie au fost înregistrate în Belgia, echivalentul a 1% dintre decese, potrivit Comisiei de control şi evaluare a eutanasiei, iar numărul acestora continuă să crească.
Probabil din raţiuni culturale şi de proximitate faţă de Olanda, 81% dintre cei eutanasiaţi erau de etnie flamandă.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
CANCAN.RO
Cât a plătit acest bucureștean, în localul lui Mugur Mihăiescu, pentru un singur ou ochi și o porție de mămăligă, cu brânză și smântână
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:01
Tomac, după nominalizarea lui Marco Rubio secretar de stat SUA: adoptă linia „pace prin putere”
-
astăzi, 09:53
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 997. Sprijinul bugetar extern al Ucrainei depăşeşte 100 de miliarde de dolari de la începutul războiului / Companii din Kazahstan furnizează echipamente de război electronic Rusiei, în ciuda sancţiunilor