Belgian arestat în SUA pentru trafic de arme către Iran

Jacques Monsieur, un belgian stabilit în Franţa şi cunoscut traficant internaţional de arme, a fost arestat în Statele Unite şi prezentat, miercuri, unui judecător federal pentru export ilegal de piese detaşabile de avioane de luptă americane către Iran.

Urmărește
377 afișări
Imaginea articolului Belgian arestat în SUA pentru trafic de arme către Iran

Avion de lupta iranian, făcut după modelul avionului de luptă american F-5 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În vârstă de 56 de ani, bărbatul a fost arestat vineri, la sosirea pe un aeroport din New York şi urma să fie prezentat unui judecător din Mobile (Alabama, sud), a anunţat Departamentul american de Justiţie.

Împreună cu un complice de naţionalitate iraniană aflat încă în libertate, el a fost inculpat în prealabil de un mare juriu pentru că a exportat către Iran piese detaşabile de F-5, un avion de luptă datând din anii 60 şi pe care americanii îl vindeau Teheranului înainte de Revoluţia Islamică din 1979.

De atunci, americanii au impus un embargo asupra vânzărilor de arme către Iran. În plus, din 1995 un embargo comercial interzice toate exporturile de mărfuri către această ţară.

Jacques Monsieur mai este judecat şi pentru complot, spălare de bani şi contrabandă şi riscă o pedeapsă totală de 65 de ani de închisoare.

Jacques Monsieur, traficant de arme cu experienţă

Conform rechizitoriului, în februarie 2009, bărbatul a intrat în contact - fără să ştie - cu un agent federal infiltrat pentru a-i comanda piese de F-5, precum şi documente falsificate. El dorea să trimită marfa spre Columbia sau Emiratele Arabe Unite, după care să o expedieze către Iran.

Jacques Monsieur era deja cunoscut pentru activităţile sale de trafic de arme. La sfârşitul lui 2002, a fost condamnat la 40 de luni de închisoare în Belgia, pentru că a vândut "cantităţi incredibile" de arme, printre care lansatoare de grenade şi componente de rachetă, Iranului, Chinei, Ecuadorului, Bosniei-Herţegovina şi Croaţiei în anii '80 şi '90.

Anterior, el s-a aflat în închisoare în Iran şi în Turcia.

Arestarea acestui traficant de arme ilustrează lupta Statelor Unite împotriva unui număr din ce în ce mai mare de exporturi ilegale de material militar sau de tehnologii sensibile către China, Iran sau către grupări teroriste.

Acuzaţiile aduse lui Jacques Monsieur "subliniază amploarea reţelei iraniene de transfer de mărfuri şi arată măsura în care traficanţii de arme internaţionali ajută (Teheranul) să se aprovizioneze", a comentat, într-un comunicat, David Ogden, numărul doi în Departamentul american de Justiţie.

Într-un raport publicat în iunie 2009, Curtea de Conturi americană (GAO) s-a alarmat în legătură cu uşurinţa cu care tehnologii militare sensibile pot fi achiziţionate pe teritoriul american şi ulterior exportate.

Potrivit Departamentului american de Justiţie, peste 145 de persoane au fost condamnate în Statele Unite în 2008 pentru că au încălcat legislaţia privind controlul exporturilor, dintre care 43 au încercat să expedieze în mod ilegal tehnologii sau produse sensibile către Iran sau China.

Trei irlandezi au fost inculpaţi, la sfârşitul lui martie 2009, la Washington pentru că au exportat în mod ilegal elicoptere şi piese detaşabile către Iran.

Între august 2005 şi iulie 2008, firma lor cu sediul în Irlanda a cumpărat piese detaşabile de avioane în Statele Unite, după ce a primit comezi din partea Teheranului, dar fără a-i anunţa pe americani. Ulterior, marfa a tranzitat ţări terţe printre care şi Malaysia.

Pe de altă parte, o iraniancă a fost condamnată în martie în Florida (sud-est) la cinci ani şi trei luni de închisoare pentru că a încercat să exporte ilegal echipamente militare către ţara sa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici