Manifestaţia, organizată de asociaţiile studenţeşti sub egida "Europa nu are alternativă", a început în faţa Facultăţii de Filosofie din Belgrad, ca şi în perioada manifestaţiilor împotriva lui Slobodan Miloşevici în anii ’90.
Lucrările Guvernului sârb au fost blocate, iar supravieţuirea acestuia este ameninţată din cauza divergenţelor dintre preşedintele Boris Tadici şi premierul Voislav Koştuniţa privind apropierea Serbiei de UE.
Manifestanţii au cerut reluarea activităţii instituţiilor puterii şi semnarea imediată a acordului politic cu UE.
Uniunea Europeană a oferit Serbiei semnarea unui acord politic care va duce la apropierea fostei republici iugoslave de UE.
Tadici este în favoarea semnării acordului, în timp ce Koştuniţa apreciază că Serbia nu va putea semna nici un acord cu UE din cauza eminentei proclamări a independenţei Kosovo.
Manifestanţii au defilat prin centrul Belgradului pentru a se opri în faţa sediului Guvernului sârb, unde şi-au enunţat revendicările.
Aceştia au purtat baloane albastre cu simbolurile UE şi pancarde pe care se puteau citi lozinci de genul "Bruxelles, Bologna, Belgrad" şi "Dacă ne oprim acum vom pierde totul".
Unii au scandat "Zoran Djindjici", numele premierului sârb adept al reformelor asasinat în 2003, sau "jos Koştuniţa, jos noul Miloşevici".
"Oricare ar fi soluţia pentru Kosovo, aceasta nu poate şi nu trebuie să oprească integrarea noastră în UE", a subliniat Viktor Rajds, un economist în vârstă de 47 de ani.
"Tinerii vor să meargă către UE, iar în această privinţă nu există compromis. Dacă autorităţile nu vor să ia calea integrării europene fără compromis, vom reveni săptămâna viitoare cu cereri radicale şi mult mai numeroase", a declarat unul dintre organizatori, Simon Simonovici, membru al Uniunii studenţillor.