Cele câteva zeci de persoane arestate în mai multe oraşe libiene „făceau parte dintr-o reţea străină şi fuseseră antrenate pentru a submina stabilitatea Libiei, securitatea cetăţenilor săi şi unitatea naţională”, conform agenţiei JANA, care citează „surse sigure”.
Autorităţile libiene au stabilit că persoanele arestate sunt de naţionalitate tunisiană, egipteană, sudaneză, palestiniană, siriană şi turcă, potrivit surselor citate de agenţia libiană.
Suspecţii „au fost acuzaţi pentru incitare la acte de jaf şi sabotaj – incendierea de spitale, bănci, tribunale, închisori, comisariate de poliţie şi poliţie militară, precum şi alte clădiri publice şi proprietăţi private, conform unor programe puse la punct dinainte”, precizează JANA.
Agenţia libiană adaugă că „unele oraşe libiene sunt, începând de marţi, teatrul unor acte de sabotaj şi distrugere”, iar atacurile planificate de membrii reţelei asupra unor comisariate de poliţie şi poliţie militară aveau ca scop obţinerea de arme.
JANA adaugă că „surse apropiate de ancheta în curs nu exclud ipoteza ca în spatele reţelei să se afle Israelul”.
Regimul condus de colonelul Muammar Kadhafi, aflat la putere de patru decenii, este confruntat, începând de marţi, cu proteste de amploare, care tind să se transforme în insurecţie în estul ţării.
Conform unui bilanţ realizat de AFP pe baza unor surse libiene, cel puţin 65 de persoane au fost ucise în cele cinci zile de proteste, majoritatea victimelor fiind înregistrate la Benghazi, al doilea oraş al Libiei şi bastion al opoziţiei, situat la 1.000 de kilometri est de Tripoli. Un bilanţ publicat de organizaţia Human Rights Watch indica sâmbătă dimineaţă mai mult de 80 de victime de la declanşarea protestelor din Libia.