Berlinul deschide un adăpost pentru solicitanţi de azil în fostul sediu central al Stasi, fosta poliţie secretă comunistă din Germania de Est

Berlinul a deschis un adăpost în fostul sediu al Stasi, fosta poliţie secretă comunistă din Germania de Est, într-un efort de a face faţă afluxului masiv de solicitanţi de azil, potrivit presei germane, relatează AFP în pagina electronică.

Urmărește
220 afișări
Imaginea articolului Berlinul deschide un adăpost pentru solicitanţi de azil în fostul sediu central al Stasi, fosta poliţie secretă comunistă din Germania de Est

Berlinul deschide un adăpost pentru solicitanţi de azil în fostul sediu central al Stasi, fosta poliţie secretă comunistă din Germania de Est (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Aproximativ 500 de persoane, majoritatea din Siria, Irak şi Afganistan, au fost cazate începând de vineri în aripa spionajului extern a fostului sediu impozant al Ministerului pentru Securitatea Statului, potrivit Berliner Zeitung. Până la 900 de persoane urmează să fie găzduite aici, temporar.

"Camerele vor fi folosite, în sfârşit, pentru ceva semnificativ", a declarat Ruediger Kunz, un purtător de cuvânt al Crucii Roşii Germane (DRK), citat de ziar.

Agenţia pentru servicii sociale a Berlinului nu a putut fi contactată, duminică, de AFP.

Imobilul de birouri era odinioară fieful legendarului şef de reţea de spionaj Markus Wolf.

Supranumit "Omul fără faţă", deoarece serviciile occidentale de informaţii nu au avut mult timp nici măcar fotografia sa, Wolf a condus timp aproape trei decenii una dintre cele mai temute reţee de spionaj din lume.

O legendă încă din timpul vieţii, Wolf a condus cu succes peste 4.000 de spioni din spatele Cortinei de Fier, în timpul mandatului său, în perioada 1958-1987, infiltrând adânc nenumărate "cârtiţe" în administraţia guvernamentală vest-germană.

Aripa lui Wolf a fost folosită de către compania naţională feroviară Deutsche Bahn în anii '90, dar era pustie de câţiva ani, potrivit Tagesspiegel.

Până la şase persoane urmează să doarmă, în paturi suprapuse, în fiecare birou din această aripă, unde azilanţii pot petrece trei luni, înainte să fie cazaţi mai mult sau mai puţin permanent.

Sediul principal al Stasi, în care enorma agenţie păstra un număr vast de dosare despre cetăţeni est-germani, va rămâne muzeu, potrivit Berliner Zeitung.

Aproximativ 7.000 de angajaţi Stasi lucrau în complexul tentacular din cartierul Lichtenberg, care a fost luat cu asalt de către manifestanţi în săptămânile de după căderea Zidului Berlinului, în 1989, pentru a opri personalul să distrugă dosarele.

Autorităţile germane se străduiesc să găsească paturi pentru până la un milion de solicitanţi de azil, aşteptaţi în ţară doar anul acesta.

Emblematicul Aeroport Tempelhof, construit de către nazişti, devenit ulterior scena Berlin Airlift, a fost transformat de asemenea, în octombrie, în adăpost temporar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici