Berlinul, „foarte îngrijorat” cu privire la reformele politice din România
„Aşa cum ştiţi, fără îndoială, Guvernul Ponta a întreprins modificări la legea Curţii Constituţionale”, a explicat purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel. „Este un demers faţă de care Guvernul federal este foarte îngrijorat”, a adăugat Seibert.
„Noi avem convingerea că independenţa şi capacitatea de acţiune a Curţii Constituţionale române nu trebuie să fie puse în discuţie”, a precizat el, insistând atât asupra necesităţii păstrării echilibrului puterilor în România, cât şi asupra independenţei necesare fiecăreia dintre aceste puteri.
„Într-adevăr, Guvernul federal are îndoieli importante cu privire la legitimitatea măsurilor adoptate de Guvernul Ponta”, a mai declarat Seibert.
„Evoluţiile actuale vor fi luate în calcul (atât) în cadrul Mecanismului de Cooperare (şi Verificare, MCV) al Uniunii Europene”, cât şi în examinarea problemei „aderării depline” a ţării la Spaţiul Schengen, a subliniat purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel. „Guvernul federal va discuta îndeaproape cu partenerii săi europeni despre acest subiect”, a adăugat el.
Coaliţia de centru-stânga aflată la putere în România, condusă de către premierul Victor Ponta, a declanşat miercuri o procedură de destituire a preşedintelui de centru-dreapta Traian Băsescu, în contextul în care unele organizaţii nonguvernamentale denunţă un „atac împotriva instituţiilor democratice” fără precedent de la prăbuşirea dictaturii comuniste, în 1989.
Ponta a ţinut să răspundă vineri „îngrijorărilor legitime” ale partenerilor europeni şi internaţionali, dând asigurări că România va „rămâne o ţară stabilă, în care statul de drept este respectat”.
El a anunţat că va efectua o vizită la Bruxelles săptămâna viitoare, pentru a „oferi garanţii” partenerilor europeni ai României.
Problema aderării României la Spaţiul Schengen urmează să fie reexaminată în septembrie de către liderii ţărilor UE.