Berlinul interzice depunerea de plângeri împotriva zgomotelor provocate de copii
Zgomotele legate de prezenţa copiilor nu vor mai putea fi asimilate cu zgomotele din mediu, în contextul în care acestea erau tratate în acelaşi fel ca poluarea sonoră produsă de uzine, de exemplu.
Această lege vizează să permită instalarea de creşe în zonele rezidenţiale, în contextul în care acţiunile în instanţă s-au multiplicat, în ultimii ani, împotriva acestor instituţii, obligându-le pe unele dintre ele să se mute sau să închidă.
Ministrul pentru Construcţii, Peter Ramsauer, a argumentat, în trecut, că zgomotul produs de copii este „expresia vitalităţii lor” şi nu „o atingere” de care „cetăţenii să fie protejaţi”.
Între cazurile care au atras atenţia opiniei publice, se află cel al unei creşe din Hamburg (nord), care a fost obligată să construiască un zid de beton, înalt de doi metri şi lung de 60 de metri, iar, la Berlin, o altă creşă a renunţat la activitate, după patru ani de luptă cu un vecin.
Cu doar 651.000 de bebeluşi născuţi în 2009, Germania a afişat una dintre cele mai mici rate ale natalităţii din Europa, cu 1,4 copii la o femeie.
În 2010, numărul de bebeluşi a crescut un pic, la 678.000. Dar, din 1972 încoace, numărul de decese este mai mare ca numărul naşterilor, diferenţa stabilindu-se la 181.000 în 2010, faţă de 189.000 în 2009.