- Home
- Externe
- BERLIN, (17.08.2014, 15:37)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Berlinul se opune creării unui "stat independent al kurzilor" în Irak
Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier s-a pronunţat duminică împotriva creării unui "stat independent al kurzilor" în Irak, pentru a nu destabiliza şi mai mult ţara.
Urmărește
327 afișări
Berlinul se opune creării unui "stat independent al kurzilor" în Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Un stat independent al kurzilor ar destabiliza şi mai mult regiunea şi va conduce la apariţia unor noi tensiuni, posibil cu statul vecin irakian", a declarat ministrul social-democrat într-un interviu pentru cotidianul Bild.
El şi-a exprimat totodată speranţa "că vom reuşi să păstrăm integritatea teritorială a Irakului".
Kurdistanul este o regiune autonomă în Irak, iar combatanţii kurzi reprezintă în prezent singura piedică în calea înaintării jihadiştilor din cadrul grupării teroriste Statul Islamic (SI) în ţară. Preşedintele regiunii Masoud Barzani reclamă occidentalilor livrări de armament greu în cadrul acestei rezistenţe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Revenind dintr-o vizită pe care a efectuat-o sâmbătă în regiune, Frank-Walter Steinmeier a apreciat că "formarea unui nou guvern la Bagdad sub conducerea noului premier al-Abadi (...) este, poate, ultima şansă a unităţii statului irakian".
Steinmeier l-a catalogat sâmbătă pe Haidar al-Abadi drept "o mică lumină de speranţă" pentru ţară, în cursul întâlnirii oficiale cu acesta.
Al-Abadi a fost nominalizat la funcţie după retragerea predecesorului său, Nuri al-Maliki. După ce a deţinut puterea timp de opt ani, acest şiit este foarte contestat în Irak, din cauza politicii autoritariste faţă de minoritatea sunnită irakiană.
Citeşte şi:
Preşedintele irakian i-a încredinţat candidatului şiit Haidar al-Abadi misiunea formării guvernului
Irakul aşteaptă de-acum formarea unui guvern de uniune naţională de către noul premier al-Abadi.
Pe de altă parte, preşedintele Regiunii Autonome irakiene Kurdistan Masoud Barzani a cerut duminică aliaţilor săi, "inclusiv Germaniei", "arme puternice" pentru combatanţii kurzi care luptă împotriva jihadiştilor din cadrul SI.
"Aşteptăm arme puternice nu doar din partea Statelor Unite, ci şi de la ceilalţi prieteni ai noştri şi aliaţi, inclusiv de la Germania", a declarat liderul kurzilor din Irak într-un interviu pentru cotidianul Bild.
"Ne confruntăm toţi cu o cotitură în istoria războiului împotriva terorismului. Cel care vrea să protejeze Europa de terorism trebuie să înceapă să apere Kurdistanul şi să lupte împotriva SI", a declarat el pentru cel mai citit ziar din Europa.
Barzani a repetat că nu doreşte trimiterea de trupe pe teren de către comunitatea internaţională, ci "doar suficient armament pentru a lupta împotriva SI".
El a apreciat totodată că o "strategie globală" este necesară pentru a "tăia resursele financiare" ale SI şi a împiedica gruparea "să continue să facă recrutări".
Dezbaterea asupra unei eventuale livrări de armament Irakului este foarte puternică în Germania, care este reticentă, în mod tradiţional, faţă de acest tip de vânzări, din cauza trecutului ei militarist.
În plus, aproximativ 74% dintre germani se opun acestui lucru, potrivit unui sondaj Emnid publicat de Bild.
Însă, în urma ofensivei fulgerătoare a jihadiştilor în Irak, la începutul lui iunie, liniile directoare politice au început să evolueze. Interdicţia vânzării de armament în zone de conflict, decretată în urmă cu 14 ani de către coaliţia social-democraţi/Verzi de la acea vreme, nu mai întruneşte consensul, iar fiecare partid important are argumente pro şi contra.
"Nu ne putem uita cum fanatici înarmaţi până în dinţi omoară mii de oameni nevinovaţi, ai căror apărători nu au armament eficient să-i protejeze", şi-a exprimat indignarea duminică ministrul social-democrat al Economiei Sigmar Gabriel, într-un interviu acordat săptămânalului Der Spiegel.
Este vorba despre o "dilemă", a repetat numărul doi în Guvern, dar, "până la urmă, nu putem să stăm fără să facem nimic în timp ce sub ochii noştri au loc genocide", a avertizat el.
Anumiţi conservatori se arată şi ei pregătiţi să spargă tabuul, în caz de nevoie.
"Responsabilitatea implică să iei în calcul şi împiedicarea răului", a declarat pentru Der Spiegel Julia Klöckner, numărul doi în ierarhia CDU, partidul cancelarului Angela Merkel.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe