Berlusconi ar putea depune mărturie într-un dosar privind extrădările CIA

Premierul italian ales, Silvio Berlusconi, ar putea fi nevoit să apară într-un tribunal din Milano, ca martor al apărării într-un dosar referitor la extrădările extraordinare ale CIA, în urma unei cereri de miercuri a fostului şef al serviciilor secrete din timpul mandatului său.

Urmărește
11 afișări
Imaginea articolului Berlusconi ar putea depune mărturie într-un dosar privind extrădările CIA

Berlusconi ar putea depune mărturie într-un dosar privind extrădările CIA (Imagine: Mediafax Foto)

Nicollo Polari, care a condus agenţia militară de informaţii SISMI în timpul mandatului de premier al lui Berlusconi din perioada 2001-2006, este judecat alături de 26 de americani pentru că ar fi ajutat CIA să răpească un suspect de terorism la Milano în 2003 şi să îl transfere în Egipt.

Suspectul, Hassan Mustafa Osama Nasr, cunoscut şi ca Abu Omar, susţine că a fost torturat în Egipt, în cursul interogatoriilor.

În timp ce americanii sunt judecaţi în lipsă, Pollari şi alţi spioni italieni sunt nevoiţi să participe la o luptă juridică despre care criticii susţin că ar putea duce la dezvăluirea unor secrete de stat.

Avocatul lui Pollari a cerut ca Berlusconi şi premierul în exerciţiu Romano Prodi să depună mărturie că documentele secrete de stat arată că acesta nu a avut nici o legătură cu răpirea. Berlusoni l-a apărat în public pe Pollari în trecut.

Judecătorul Oscar Magi, care a respins anterior o cerere a apărării privind desfăşurarea procesului cu uşile închise, va decide asupra ultimei solicitări a lui Pollari la audierea de la 14 mai.

Martorii acuzării vor compărea de asemenea la 14 mai, inclusiv ofiţerul de poliţie care a condus ancheta în urma căreia s-a creat o legătură între SISMI, CIA şi dispariţia lui Nasr. Soţia lui Nasr va depune şi ea mărturie.

Procurorii susţin că o echipă condusă de CIA l-a capturat pe Nasr de pe o stradă din Milano, l-a dus într-un microbuz şi l-a transportat la o bază militară din nordul Italiei.

Ulterior a fost transportat cu avionul în Egipt, unde susţine că a fost torturat în cursul interogatoriilor, fiind supus şocurilor electrice, bătut şi ameninţat cu violul.

Nasr a fost eliberat din închisoare în februarie anul trecut şi locuieşte în Egipt. Pe numele lui este în vigoare un ordin de arestare în Italia, pentru suspiciune de implicare în activiăţi teroriste.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici