Berlusconi ar vrea ca Israelul să adere la Uniunea Europeană

Premierul italian Silvio Berlusconi a declarat luni că vrea ca Israelul să adere la Uniunea Europeană, la începerea unei vizite de trei zile în statul israelian, care are ca scop consolidarea relaţiilor bilaterale, relatează publicaţia electronică EUObserver.

19 afișări
Imaginea articolului Berlusconi ar vrea ca Israelul să adere la Uniunea Europeană

Berlusconi ar vrea ca Israelul să adere la Uniunea Europeană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Acest lucru denotă faptul că noi considerăm Israelul ca fiind una din ţările europene, iar tu, Benjamin, ştii, deoarece ţi-am spus-o în urmă cu mai mulţi ani şi am reiterat (această poziţie) cu ocazia întâlnirii noastre de la Cernobbio, din apropiere de lacul Como, că atât timp cât sunt unul din cei care formulează politicile, cel mai mare vis al meu este să includ Israelul între ţările membre ale Uniunii Europene", a precizat Berlusconi la ceremonia de întâmpinare alături de omologul său israelian Benjamin Netanyahu.

Silvio Berlusconi a afirmat că Italia şi Israelul au o afinitate datorită locului lor din istorie.

"Suntem aici pentru a ne exprima recunoştinţa şi mândria deoarece facem parte dintr-o cultură iudeo-creştină care stă la baza culturii europene", a adăugat premierul italian. Pe aceeaşi temă, Netanyahu a afirmat că "puţine popoare au contribuit mai mult la civilizaţia occidentală" decât cele două menţionate. "Atât la Roma, cât şi la Ierusalim au fost puse bazele culturii occidentale", a subliniat el.

Cei doi premieri au vizitat memorialul Holocaustului Yad Vashem şi au criticat Iranul, care a acuzat Israelul de construire de arme nucleare. Berlusconi l-a comparat pe preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad cu fostul dictator nazist Adolf Hitler, în vreme ce Netanyahu a catalogat Iranul drept "un regim sângeros".

Premierul italian a abordat de asemenea problema palestianiană. El a declarat pentru cotidianul de stânga Haaretz că Israelul ar trebui să sisteze construirea de colonii în teritoriile ocupate şi că intenţionează să se întâlnească miercuri cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Afirmaţiile lui Berlusconii în legătură cu extinderea Uniunii Europene nu reflectă însă politicile europene. Miniştrii din statele membre UE au stabilit în 2008 că ar trebui să întreţină o relaţie specială cu Israelul, prin organizarea frecventă de summituri şi de reuniuni ale miniştilor de Externe. Consolidarea relaţiilor diplomatice a fost însă sistată în urma atacării Fâşiei Gaza de către Israel la începutul lui 2009, iar statele membre UE s-au opus revizuirii planului iniţial.

Pe de altă parte, autorităţile israeliene nu şi-au exprimat niciodată dorinţa de a adera la Uniunea Europeană. Un sondaj publicat în aprilie 2009 de organizaţia Konrad Adenauer Stiftung arăta că 75 la sută din cetăţenii israelieni şi 40 la israelienii arabi ar dori să adere la UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici